Järelvaadatav ⟩ Pärnu linnavolikogu istungil küttis kirgi abilinnapea umbusaldamine ja opositsiooni päringutelaviin

Pärnu Postimees
Copy
Abilinnapea umbusaldusavalduse andis oma allkirja 14 rahvasaadikut.
Abilinnapea umbusaldusavalduse andis oma allkirja 14 rahvasaadikut. Foto: Urmas Luik

Täna tuleb Pärnu raekoja saalis linnavolikogus päevakorra esimese punktina arutusele abilinnapea Irina Talviste umbusaldamine.

Keskerakonna teatel jäi Talviste valetamisega vahele volikogu septembriistungil, kui ta väitis, et ei ole üheksa päeva varem volikogu majanduskomisjoni koosolekul öelnud seda, mida ta koosoleku protokolli järgi tegelikult lausus.

Majanduskomisjoni 6. septembri protokolli 5. päevakorrapunkti arutelul, mis puudutas “Pärnu energia- ja kliimakava 2030” kinnitamist, küsis Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni liige Edmond Penu: “Mis saab linnalehmadest?”. Protokolli kirjutatud vastus Talvistelt oli: “Linnalehmad tulevad Pärnu linna niikaua, kui tänane koalitsioon püsib.”

Tasub mainida, et selleks ajaks oli juba selge, et senise võimuliiduga on aamen ja linnapea valimisliit räägib Reformierakonna ja Isamaaga läbi uue koalitsiooni üle.

Alla nädala pärast olidki valimisliit Pärnu Ühendab ja Reformierakond Keskerakonna suvepealinnas ametlikult auti mänginud ja pingilt võeti asemele seni opositsioonis olnud Isamaa.

Volikogu 15. septembri istungil ütles keskfraktsioni aseesimees Jüri Kirss oma sõnavõtus, et abilinnapea mainis eelneval majanduskomisjoni istungil: linnalehmad on Pärnu ruumis, kuni senine koalitsioon püsib, ja laiutas saalist kostnud naerupahvaku saatel käsi, otseselt midagi küsimata.

Talviste lausus seepeale: “Nii rumalat küsimust üheltki arukalt volinikult ei ole ma veel näinud ja ilmselgelt ma palun ka protokollida minule suhu pandud sõnade eest, mida ma mitte kunagi öelnud ei ole.”

Sellega mõttevahetus linnalehmade ja koalitsiooni seostest septembri volikogus piirdus, kuni Keskerakond selle eelmisel kuul uuesti õhku viskas ja Talviste suhtes umbusalduse algatas.

Keskerakonna hinnangul on kahetsusväärne, et Talviste valetas ülbel moel otse kõnepuldist, solvates sellega nii rahvasaadikut kui kõiki Pärnu elanikke, kes väärivad, et nii kõrgel ametipostil oleks aus, õiglane ja viisakas rahvaesindaja. “Eeltoodut arvesse võttes on selge, et Irina Talviste ei mõista abilinnapea ametiga kaasnevat vastutust. Seetõttu on ka möödapääsmatu tema umbusaldamine,” seisab umbusaldusavalduses.

Talviste pole enda arvates valetanud ja vasturääkivused volikogu saalis kõlanud jutust tulenevad sellest, et küsija ning vastaja pidasid silmas eri konteksti.

Reformierakondlane Irina Talviste pole enda arvates valetanud ja vasturääkivused volikogu saalis kõlanud jutust tulenevad sellest, et küsija ning vastaja pidasid silmas eri konteksti.
Reformierakondlane Irina Talviste pole enda arvates valetanud ja vasturääkivused volikogu saalis kõlanud jutust tulenevad sellest, et küsija ning vastaja pidasid silmas eri konteksti. Foto: Mailiis Ollino

“Ma ei ole kunagi väitnud, et linnalehmad kaovad linnapildist. Läksin volikogu saalis 15. septembril segadusse, sest olen alati olnud seisukohal, et linnalehmad on Pärnu linnaruumis seni, kuni ei ole teaduslikult tõestatud, et just nemad reostavad Pärnu merevett. Jüri Kirss on alati olnud linnalehmade vastane ja minu vastus majanduskomisjonis oli seotud konkreetselt sellega ning sealt ka väide, linnalehmad tulevad Pärnu linna niikaua kui tänane koalitsioon püsib. Kuna komisjonis ei protokollita kogu arutelu teksti, siis on see konktekstist välja võetud lause.” kommenteeris Talviste umbusaldusavaldust. “Eks igaüks vaadaku antud ütlustele ise otsa ja tehku omad järeldused.”

Umbusaldusavaldusel on 14 allkirja. Pärnu linnavolikokku kuulub 39 liiget, kellest kümme esindavad EKREt, üheksa valimisliitu Pärnu Ühendab, üheksa Reformierakonda, kuus Isamaad ja viis Keskerakonda. Valimisliidu, Reformierakonna ja Isamaa võimuliidul on volikogus 24 kohta.

Samuti tulevad volikogus arutusele uue elanikekaitse komisjoni moodustamine, sõudjatele Andrei Jämsäle ja Allar Rajale elamumaa kinkimine ja mitu arupärimist. Lisaks arutatakse lasteaia kohatasude külmutamist ja toiduraha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles