Amet hoiatab: Siseruumides ei tohi generaatorit kasutada

Pärnu Postimees
Copy
Elektrigeneraatorid lähevad kui soojad saiad.
Elektrigeneraatorid lähevad kui soojad saiad. Foto: Elmo Riig
  • Sisepõlemismootoriga elektrigeneraatori töö ajal eraldub eluohtlikku gaasi.

Riik tuletab kodanikele üha meelde olla valmis ootamatuks energiakriisiks, mis on suurendanud inimeste huvi generaatorite vastu. Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) juhib elanike ja korteriühistute tähelepanu asjaolule, et sisepõlemismootoriga portatiivseid elektrigeneraatoreid on korterites keelatud kasutada.

Kriisiks valmistudes soetavad inimesed elektrikatkestustega toimetulekuks elektrigeneraatoreid. “Isikliku portatiivse generaatori omamine on kindlasti õige valik, kuid mõtlematult tegutsedes võib siseruumides sisepõlemismootoriga elektrigeneraatori kasutamisega põhjustada hoopis eluohtliku olukorra. Levib trend soetada generaatoreid ka korteritesse, see on vale ja ohtlik valik,” kinnitas TTJA tehnikaosakonna juhataja Ingrid Teinemaa.

Teinemaa väitel tuleb mis tahes seadme puhul järgida tootja kasutusjuhendit ja kinni pidada hoone ja ruumide kasutusotstarbest. “Portatiivne elektrigeneraator on üldjuhul  vedelkütusel toimiv sisepõlemismootoriga seade ja mõeldud eelkõige väliskeskkonda või hästi ventileeritud kohta, kus heitgaasid ei saa koguneda,” selgitas ametnik ja lisas, et samad ohutusnõuded kehtivad eramute ja muude siseruumide suhtes.

Levib trend soetada generaatoreid ka korteritesse, see on vale ja ohtlik valik.

 

Ingrid Teinemaa, Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti tehnikaosakonna juhataja

Mis tahes kütuse põlemise käigus tekib sissehingamisel ohtlik põlemisgaas. Sisepõlemismootori põlemisgaasis on suhteliselt suurel hulgal vingugaasi, mis on inimestele ja loomadele mürgine. Selliseid seadmeid kasutades paisatakse põlemisgaasid pidevalt siseruumi, mille tagajärjel väheneb seal hapniku osa ja suureneb CO2 ja mürgise vingugaasi kogus. “Seetõttu pole ilma korstnaühenduseta sisepõlemismootoritega seadmete kasutamine siseruumides lubatud ja vastav nõue peab olema seadme kasutusjuhendiski,” rõhutas Teinemaa.

Üks lahendusi on paigaldada korstnaga ühendatud statsionaarne generaator, kuid sel juhul tuleb enne koostada projekt ja teavitada omavalitsust tehnosüsteemi ümberehitusest.

TTJA soovitab korterisse soetada sisepõlemismootorita varutoiteallika. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles