Aasta pressifoto autoriks nomineeritud Mailiis Ollino: Ma tundsin kohe, et sain väga ägeda pildi

Lauri Habakuk
, tegevtoimetaja
Copy
“Abistatud suudlus”. Veera ja Ants Jürna tähistasid 70. pulma-aastapäeva Tammiste hooldekodus pika suudlusega.
“Abistatud suudlus”. Veera ja Ants Jürna tähistasid 70. pulma-aastapäeva Tammiste hooldekodus pika suudlusega. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu Postimehe fotograaf Mailiis Ollino pälvis pildiga “Abistatud suudlus” olemuse kategoorias aasta pressifoto nominatsiooni.

Ollino tegi selle foto 31. mail Pärnus Tammiste hooldekodus, kui Veera ja Ants Jürna tähistasid 70. pulma-aastapäeva ehk raudpulmi. “Mäletan, et see suudlus sai toimuda tänu hooldekodu töötajatele,” meenutas fotograaf. “Nad olid mõlemad ratastoolis ega ulatanud üksteiseni. Samal ajal hüüti kõvasti: “Kibe! Kibe!””

Ollino märkis, et talle meeldib hullupööra paare pildistada. Seda teeb ta meelsasti väljaspool tööaegagi. Ta rõõmustas, et mingis mõttes sai ta tookord üle 90aastaseid armastajaid pildistades linnukese kirja. “Seni olid kõik olnud nooremad, see oli kõrgeim vanus,“ lausus Ollino. “See on väga äge!”

Sageli avastavad fotograafid hiljem arvutist pilte vaadates, et “kus nüüd sain alles põneva kaadri, mille võiks konkursilegi esitada!”. Kõnealusel juhul oli teistmoodi. “Ma tundsin kohe, et sain väga ägeda pildi,” sõnas Ollino. “Tundsin, et see on midagi uut, teistsugust ja värsket. Ma arvan, et iga päev ei näe me oma vanaemasid-vanaisasid niimoodi musitamas.”

Seda hetke polnud ülearu raske tabada. “Kusjuures, ma ütleksin, et see ei olnud lühike suudlus. Nad ikkagi musitasid seal mõnda aega,” naeris Ollino.

Fotograaf jälgis mängu ja sai aru, mis kohe-kohe juhtub ja kuidas vanapaar musitama hakkab. Läks teisele poole lauda ja oli valmis. Samal ajal oli hetk äärmiselt ehe, kõik oligi täpselt nii nagu pildilt näha. “Ega ma neid seal suunanud ega öelnud, et vaadake siia,” selgitas ta. “Keeruline polnud tõesti, olukord rullus silme ees lahti. Lihtsalt võta kaamera ja pildista!”

Enamasti on Mailiis Ollino kaamera taga. Kui president Alar Karis väisas Pärnut ja Ollino oli Jannseni kuju juures teinud Pärnu Postimehe toimetuse ja riigipea ühisfoto, haaras presidendi nõunik Toomas Sildam piltnikult aparaadi ja tegi pildi, kus fotograafki peal on.
Enamasti on Mailiis Ollino kaamera taga. Kui president Alar Karis väisas Pärnut ja Ollino oli Jannseni kuju juures teinud Pärnu Postimehe toimetuse ja riigipea ühisfoto, haaras presidendi nõunik Toomas Sildam piltnikult aparaadi ja tegi pildi, kus fotograafki peal on. Foto: Toomas Sildam

Veera ja Ants abiellusid toonases Pärnu perekonnaseisubüroos. Veera oli siis 22aastane ja Ants 21. Raudpulmade pidamise ajal oli Veera 92 ja Ants 91. Hooldekodusse olid nad kolinud aasta varem, kui ei saanud kodus enam ise hakkama.

Veera ja Ants kohtusid Pärnu ainsas kultuurimajas, kus Veera toona töötas, alguses kunstilise juhi ja pärast juhatajana. “Tema istus diivanil, mina läksin sinna ja küsisin temalt vist kellaaega,” meenutab Veera Pärnu Postimehe mulluses leheloos.

Kusjuures, ma ütleksin, et see ei olnud lühike suudlus. Nad ikkagi musitasid seal mõnda aega.

Mailiis Ollino,

Pärnu Postimehe fotograaf


Ants mäletab, et kord noppis ta puu otsast pruudile suure õuna. Ta saatis pruuti kultuurimajast kojugi, et oleks seltsim minna. Abielluti umbes aasta pärast tutvumist.

Kui noored tutvusid, oli Ants miilits, kes valvas Pärnus toonasel Kalevi ja nüüdsel Rüütli tänaval panka. Hiljem sai temast Pärnu KEKi ehitustööline.

Veera ja Ants tõdesid mullusel peol hooldekodus, et nad on olnud kõik need aastad lahutamatud. Nad on teinud kõike koos.

Ollino konkurendid olemuse kategoorias on Mihkel Maripuu (Postimees) fotoga Tallinna hipodroomi viimasest võistluspäevast ja Andras Kralla (Äripäev) fotoga Ukrainast sõja eest põgenenud pere jõudmisest Tallinna.

Tallinna hipodroomi viimane võistluspäev.
Tallinna hipodroomi viimane võistluspäev. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

“Saabumine”. Ukrainast sõja eest põgenenud pere on jõudnud Tallinna. Töö sõjapõgenike vastuvõtupunktis käib ööl ja päeval täie rauaga: neid registreeritakse, toidetakse, antakse kaasa toidupakk, hügieenitarbed ja rõivad.
“Saabumine”. Ukrainast sõja eest põgenenud pere on jõudnud Tallinna. Töö sõjapõgenike vastuvõtupunktis käib ööl ja päeval täie rauaga: neid registreeritakse, toidetakse, antakse kaasa toidupakk, hügieenitarbed ja rõivad. Foto: Andras Kralla/Äripäev

Eesti pressifotograafide liidu (EPFL) ja Eesti meediaettevõtete liidu (EML) žürii valis koostöös Canoni ja Overall Pro Shopiga mulluse aasta pressifoto ning parima uudis-, olemus-, spordi- ja portreefoto 1028 foto seast. Eile avalikustas žürii nominendid.

Žürii esimees oli Postimehe peatoimetaja Priit Hõbemägi. Eestist hindasid fotosid fotoajakirjanik Raul Mee ja ajakirjanik Mari Mets. Välismaised žüriiliikmed olid seekord Leedu relvajõudude fotograaf Ieva Budzeikaitė ja vabakutseline spordifotograaf Mikus Klavins.

Kokku laekus konkursile 637 fotot või fotoseeriat, mis kandideerisid neljas kategoorias: uudis, olemus, portree ja sport. Osalejaid oli tänavu 60. Oma kategoorias võitnud tööde hulgast valis žürii omakorda parima, mis pälvis aasta pressifoto tiitli.

Võitjad tehakse teatavaks pressifoto näituse avamisel ja auhinnad antakse üle EMLi korraldataval pressipeol 17. veebruaril.

Ühtlasi selgus eile, et Ollino tegi AS Postimees Grupi väljaannete detsembri parima foto. Sellel on tabatud hetk, kuidas armastatud rahvalauliku Kihnu Virve koer Kõsta heidab ärasaatmisel perenaisele viimase pilgu.

Armastatud rahvalaulik Kihnu Virve ehk Virve Elfriide Köster saadeti kodutalust viimsele teele Kihnu kalmistule.
Armastatud rahvalaulik Kihnu Virve ehk Virve Elfriide Köster saadeti kodutalust viimsele teele Kihnu kalmistule. Foto: Mailiis Ollino

Kõikide seekordsete aasta pressifotode nominentidega saab tutvuda Postimehe artiklis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles