Express Post teeb kojukandega lõpu, lehed jõuavad siiski postkasti

Pärnu Postimees
Copy
Express Posti kojukandeteenuse lõpetamine ei mõjuta Pärnu Postimehe ega ülejäänud ajakirjandusväljaannete postkasti jõudmist.
Express Posti kojukandeteenuse lõpetamine ei mõjuta Pärnu Postimehe ega ülejäänud ajakirjandusväljaannete postkasti jõudmist. Foto: Urmas Luik/Pärnu Postimees

Pärnus ja mõnel pool linna lähiümbruses Pärnu Postimehe ja teistegi ajakirjandusväljaannete ning reklaami- ja ärikirjade kojukandega tegelev Express Post teatas täna, et lõpetab kojukandeteenuse pakkumise ja koondab tegevusega seotud inimesed. Pärnu Postimehe tellijad saavad värske ajalehe kätte edaspidigi: lehte hakkab postkasti tooma Eesti Post.

Postimees Grupi juhatuse esimehe Toomas Tiiveli selgituse järgi on Postimees Grupp sõlminud Eesti Postiga uue pikaajalise kandelepingu ja sellega ei muutu Postimees Grupi väljaannete tellijatele  midagi, kuna Eesti Post hakkab tegema varahommikust kojukannetki.

“Seega, nii Postimees kui grupi maakondlikud väljaanded jõuavad ka edaspidi senisel kujul inimeste postkastidesse. Ühtlasi aitab pikaajaline leping Eesti Postiga meil tulevikus kandekulusid paremini kontrolli all hoida,” märkis Tiivel.

Võrdselt Postimees Grupile ja Express Grupile kuuluva Express Posti kojukandeteenuse lõpetamise tõttu koondatakse kogu Eesti peale umbes 450 inimest. Pärnumaal koondatakse ligikaudu poolsada inimest. 

Koondatavatest suurem tegeleb perioodika varahommikuse kohaletoimetamisega. “Koondame 2023. aastal jooksul etapiviisi vastavalt teenuse sulgemise ajagraafikule eri piirkondades. Kõik töötajad saavad koondamisteate ja koondamishüvitise oma tööstaaži alusel ettevõttes. Teeme koostööd töötukassaga, et tagada inimestele igakülgne nõustamine ja toetus, et leida uus töö,” kinnitas ​Express Posti juhataja Katri Laanela.

Laanela sõnutsi on graafikud, mille järgi kojukandeteenus erinevates piirkondades lõpetatakse esialgsed ja seetõttu ei soovinud ta öelda, millal Pärnumaal teenus Eesti Postile üle läheb. "Pärnumaa ei ole graafikutes esimeses järjekorras," ütles ta. "Kindlasti on kirjastused sõlminud nii head kokkulepped, et tellija ei pane muutust tähelegi."

Juhataja sõnutsi on kojukande sulgemise peapõhjus iga aastaga süvenev kahjum, mis tuleneb peamiselt sisendhindade ja tegevuskulu jätkuvast kasvust, samal ajal kui paberajakirjanduse mahud kahanevad. “Omanikud on Express Posti tegevust viimastel aastatel rahaliselt toetanud ja oleme otsinud võimalusi tegevust efektiivsemaks muuta, kuid sellest kahjuks enam ei piisa,” nentis Laanela.

Auditeerimata andmete kohaselt oli Express Posti käive 2022. aastal 5,2 miljonit eurot ja kahjum 1,2 miljonit eurot. 2021. aastal oli Express Posti käive 5,2 miljonit eurot ja kahjum 600 000 eurot.

Kojukandeteenuse sulgemise järel jääb Express Post pakkuma kõnekeskuse teenust ja ajakirjanduse tellijate baaside haldusteenust, mis moodustab umbes seitse protsenti ettevõtte  äritegevusest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles