Andekad lapsed loovad laule, teevad sporti, ulatavad abikäe

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varsti saab Gert Gentalen Pärnu Zonta klubilt päris oma akordioni.
Varsti saab Gert Gentalen Pärnu Zonta klubilt päris oma akordioni. Foto: Urmas Luik

Pärnu südames Kuninga tänava põhikooli ajaloolises saalis tunnustas kohalik Zonta klubi laupäeval üheksat noort, kes pälvisid “Andeka lapse” stipendiumi.

“Tähelepanuväärne on sellel aastal see, et kaks meie stipendiaati, Hanna Valk ja Annabel Berg, on kodukohas korraldanud oma algatusel heategevuslikke üritusi, ühega neist toetati erivajadusega lapsi ja teisega kodutute loomade varjupaika,” rääkis MTÜ Pärnu Zonta Klubi president Merle Tasane. “Kui niisuguses vanuses lapsed tahavad anda käe nõrgemale, siis on selge, et neist kasvavad inimesed, kes märkavad enda kõrval teisi.”

Heategu kodukohas

Juurikaru põhikooli 8. klassi õpilane, pärimusmuusikast huvituv Hanna Valk korraldas mõttekaaslastega heategevuskontserdi “Märka pärimust, aita nõrgemat”. Ürituse tuluga toetati koduvalla Vändra erivajadustega lapsi ja koostöös valla sotsiaaltöötaja ning Vändra muusikakooliga, kus Hanna õpib, aidatakse märtsis toimuva kontserdiga “Märka ja aita” kümneaastast erivajadustega poissi ja tema peret.

Tunnustamisel esitas neiu Mari Pokineni pärimuslaulu “Õnn ja armulaul tüdrukust”.

Kilingi-Nõmme gümnaasiumi 9. klassi õppiv Annabel Berg on tubli bioloogias ja muusikas, läinud suvel korraldas ta kodulinna suveaias teiste hakkajatega heategevuskontserdi kodutute loomade varjupaiga heaks. Annabel õpib Pärnu muusikakoolis flöödi eriala ja valikainena improvisatsiooni. Kuninga tänava kooli saalis esitas ta publikule enda kirjutatud flöödipala “Pilliroog”.

Muusikaga kasvanud

Rääma põhikooli 7. klassi õpilane Gert Gentalen õpib Pärnu muusikakoolis akordioni eriala ja laulab poistekooris Valter. Muusikuande arendamiseks vajab Gert tasemele vastavat päris oma akordioni, kuid lasteküla kasvandikuna pole tal selleks võimalust.

“Pärnu Zonta klubi kingib Gerdile 120 bassiga akordioni, pilliotsingud käivad ja sobiva akordioni leidmisel anname selle talle üle,” kinnitas klubi president.

Gert esitas akordionil valsi ja kasvataja Helle Adams ütles stipendiaadi kohta kiidusõnu nagu teisedki, kes oma õpilast hea sõna ja lilledega tunnustasid.

Muusikaga on kokku kasvanud ka Sindi gümnaasiumi 9.a klassi õpilane Rasmus Retpap, kelle põhieriala kodulinna muusikakoolis on akordion ja lisaeriala klaver.

Häädemeeste keskkooli 8. klassis õppiv Meeli Lepik on saavutanud tublisid tulemusi aineolümpiaadil ja õpib kohalikus muusikakoolis kuut pilli. Ta mängib rahvamuusikaansamblis Pärnu Läte ja õpetaja Olavi Kõrre teada sünnib väga harva selliseid lapsi, kes suhteliselt mängleva kergusega suudavad kuulmise järgi eri pillidel lugusid järele mängida.

Pärnu Koidula gümnaasiumi matemaatikaklassis õppiv Jennie-Ry Lootus teeb sporti ja harrastab flöödimängu. Tema osalemist konkurssidel ja erialast arengut pärsib tasemele vastava hõbehuulikuga flöödi puudumine ja zontad panevad selle muretsemisele õla alla.

Pärnu Kuninga tänava põhikooli 9. klassi tüdruk Karoliine Kurvits on koolilehe peatoimetaja, tublide tulemustega reaalainete olümpiaadidel ja keskkonnaministeeriumi noore looduskaitsja märgi omanik. Jõuludeks kirjutas ta klassikaaslase Elina Jantsoniga 30 osatäitjaga noortemuusikali “Unistus”, mille muusikaline arranžeering on tema autorilooming.

Tubliduse märkamine

Stipendiaatide hulgas on kaks tublit spordipoissi. Kilingi-Nõmme gümnaasiumi 11. klassis õppiv Timo Tamm on pühendunud jõutõstmisele ja häid saavutusi on tulnud ridamisi nii Pärnumaa noorte meistrivõistlustel kui maakondlikel võistlustel.

Pärnu Vanalinna põhikooli 5. klassi poiss Rasmus Maalinn on hakkaja purjetaja ja jääpurjetaja nii siin- kui sealpool riigipiiri. Toetus aitab mõlemal hüvitada lemmikalaga tegelemise kulutusi.

Pärnu zontad tunnustavad andekaid lapsi 2000. aastast, et oma pisikese panusega võimaldada neil ennast täiendada ja arendada. Stipendiumifond kujuneb klubi heategevusüritustest ja seekord jagatud 1500 eurot aitasid kokku saada needki heatahtlikud inimesed, kes jõulude eel Port Arturis ja Kaubamajakas loteriilauast kaarega mööda ei käinud.

Tähtajaks laekus 24 taotlust, kõik väga tublide laste kohta. Stipendiumi küsiti muusikakooli õppemaksuks, sportimiseks, vajaliku pilli muretsemiseks. Sõelale jäi üheksa valdavalt suurtest peredest pärit laste toetustaotlust.

Tavakohaselt tehti stipendiaatidest ühispilt. Tunnustusüritus toimub meeldivas koostöös Kuninga tänava põhikooli direktori Urve Krausega ja avalaulu esitas kooli tütarlasteansambel.

 

“Andekas laps 2012” stipendiaadid

* Annabel Berg, Kilingi-Nõmme gümnaasium.

* Gert Gentalen, Rääma põhikool.

* Karoliine Kurvits, Kuninga tänava põhikool.

* Meeli Lepik, Häädemeeste keskkool.

* Jennie-Ry Lootus, Koidula gümnaasium.

* Rasmus Maalinn, Vanalinna põhikool.

* Rasmus Retpap, Sindi gümnaasium.

* Timo Tamm, Kilingi-Nõmme gümnaasium.

* Hanna Valk, Juurikaru põhikool.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles