Video ⟩ Jahimehed päästsid täbarasse olukorda sattunud metslooma

PP
Copy
Koera eest põgenenud metskits jäi aia vahele kinni.
Koera eest põgenenud metskits jäi aia vahele kinni. Foto: Margit Viies/Sauga jahiselts

Pärnumaal Tammistes ajas koer metskitse taga nii, et kits jäi põgenedes värava vahele lõksu. Kohalikel jahimeestel õnnestus loom päästa.

Eesti jahimeeste seltsi (EJS) lehel kirjeldatakse, et Tammiste küla on asustatud väga mitmekülgse ulukite asurkonnaga. Nii pole eranditeks juhtumid, kus suurulukid satuvad kodude hoovidesse.

Viimati juhtus selletaoline asi läinud laupäeval, 4. märtsil, kui peremeheta koer ajas külas majade vahel taga nooremapoolset sokku. Metskitse soov peitu pugeda viis ta maja hoovile, kus ta omakorda värava vahele lõksu jäi. Majaelanike abipalve juhtunust jõudis Sauga jahiseltsi kohalike liikmete Pille Viiese ja Silver Randjõeni, kes loomale appi tõttasid.

“Paljude varasemate päästeaktsioonide ebaõnnestumise tõttu teame, et metskitse närvisüsteem on üpris õrn ja selline šokk võib talle surmaga lõppeda,“ kommenteeris Sauga jahiseltsi liige Urmas Salmu. “Imekombel oli too loom aga elus ja nõustus kõigega, mida Silver tema päästmiseks tegema pidi.” 

Olgugi et sokupoisi turi sai pisut räsida, jõudis metsloom õnnelikult tagasi kohalike metsade ja rabade rüppe.

EJS tuletab majaomanikele meelde, et koer võib vabalt üle hüpata igast vähegi mõeldavast tõkkest või leida läbipääsu, kui ta näeb või tunneb mõne uluki lõhna, mis temas jahikire esile kutsub. Seetõttu paneb Salmu inimestele südamele, et oma koduloomi tuleb ohjata. Külaelanikel tuleb metsas elades arvestada aga kitsede, põtrade ja teiste ulukite käiguradade ja toitumisharjumustega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles