Kulupõletajad tagasid päästeametile töised pühad

Lauri Mutso
, Ajakirjanik
Copy
Päästjad käisid kahel korral kustutamas ulatuslikku kulupõlengut.
Päästjad käisid kahel korral kustutamas ulatuslikku kulupõlengut. Foto: Elmo Riig

Päästeametil oli pikk pühadenädalavahetus sündmusrohke, kuna kevadet tervitanud inimesed asusid usinalt prahi- ja kulupõletamisega seadust rikkuma. Kolme päeva jooksul pidid tuletõrjujad elanikele sellise tegevuse ebaseaduslikkust meelde tuletama seitsmel korral.

Ulatuslikem põleng toimus suurel reedel, kui pärastlõunal leegitses Pärnu-Jaagupis üle 200 ruutmeetri kulu. Tulekahju sai alguse oksahunnikust, mida maaomanik oli esialgu edutult üritanud põlema saada, kuid lõpuks lõi käega ja valas oksahunniku veega üle. Järelevalveta jäetud lõke võttis sellegipoolest tuld, mis levis kuivale väljale.

Laupäeval kutsuti päästjad välja lausa neljal korral, neist kolmel juhul Pärnu linna. Prahti põletati Voorimehe, Luha ja Raba tänaval, sealjuures helistasid numbril 112 naabrid, keda oksahunnikutest tulnud paks suits häiris.

Lõkketegemise reeglid

  • Enne lõkke süütamist veenduge, et lõkkekoht ja selle ümbrus on põlevast materjalist puhastatud, hoonetest küllalt kaugel ega kaasne ohtu loodusele.
  • Lõket tehke vaid tuulevaikse ilmaga. Tuleohu vältimiseks jälgige tuld tehes või grillides tuule suunda, et sädemed ei lendaks hoonele, metsa, kuluheinale või muule põlevmaterjalile.
  • Lõkkes tohib põletada vaid puhast ja immutamata puitu, pappi ja paberit.
  • Lõket tuleb valvata ja hoida käepärast tulekustutusvahend, näiteks ämber veega, tulekustuti või veega täidetud voolik.
  • Enne lõkke juurest lahkumist veenduge, et see on täielikult kustunud. Vajadusel valage lõkkekoht veega üle või katke pinnasega.
  • Kulupõletamine on aasta ringi keelatud, ohtlik ja karistatav.
Allikas: päästeamet

Õhtul kell pool kümme kutsuti päästjad Audru osavalda Kärbu külla, kus maaomanik oli otsustanud lõkkes põletada palke ja heinapalle. Päästjad said tule kontrolli alla alles poole 11ks õhtul.

Pühapäeva õhtul kutsuti tuletõrjujad taas Audru osavalda, kus aleviku kettagolfiraja juures suitsesid lehehunnikud. Selgus, et süttinud oli ka kulu ja taas leegitses umbes 200 ruutmeetrit maad. Päästjatel õnnestus tulekahju kiiresti kustutada.

Pea kõikidel juhtudel loeti põletajatele sõnad peale tuletegemise reeglitest kinnipidamise suhtes.

Päästjad sõitsid kahel korral, reedel ja pühapäeval, ka hoonepõlengutele, kus tuli oli alguse saanud küttekoldest. Reedese juhtumi puhul tundis majaelanik eluruumides suitsuhaisu ja nägi korstnas tuld. Appi tulnud päästjad avastasid, et tuli oli jõudnud kamina ja seina vahele, mistõttu nad pidid lahti kiskuma seinakonstruktsioonid, et tulekoldele ligi pääseda. Tulekahju kustutamiseks kulus pea kolmveerand tundi.

Päästjad avastasid, et tuli oli jõudnud kamina ja seina vahele, mistõttu nad pidid lahti kiskuma seinakonstruktsioonid, et tulekoldele ligi pääseda.
Päästjad avastasid, et tuli oli jõudnud kamina ja seina vahele, mistõttu nad pidid lahti kiskuma seinakonstruktsioonid, et tulekoldele ligi pääseda. Foto: Päästeamet

Pühapäeval oli korstnas tekkinud tahmapõleng ja päästjad keelasid kütmise, kuniks korstnapühkija on kogu küttesüsteemi üle vaatanud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles