Arutu tuletegemine tõi kaasa ridamisi päästeoperatsioone

Merle Rallmann
, veebilehe toimetaja
Copy
Kulupõletamine on Eestis keelatud. Pilt on illustratiivne.
Kulupõletamine on Eestis keelatud. Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Nädalavahetusel käisid Pärnumaa pritsimehed neljal väljasõidul, kus inimeste vastutustundetu käitumine oli põhjustanud maastikupõlengu.

Laupäeval kell 11.28 kutsuti päästjad Põhja-Pärnumaa valda Ünnaste külla, kus põletati kulu. Päästjad kustutasid umbes 30ruutmeetrise põlengu ja selgitasid välismaalasest kulupõletajale, et Eestis on kulupõletamine seadusega keelatud.

Pühapäeval kell 12.39 sõitsid päästjad Häädemeeste valda Jaagupi külla, kus oli süttinud kulu. Pritsimehed kustutasid kululuudadega ligemale 0,7hektarilisele alale levinud põlengu. Sündmuspaigal selgus, et omanik põletas prahti ja sellest süttisid nii kuivanud roostik kui hein.

Kella 13.22 ajal sõitsid päästjad Lääneranna valda Esivere külla, kus samuti oli kulu lõkkest põlema läinud. Päästjate kohalesaabumise ajaks oli inimene põlengu oma jõududega peaaegu kustutada jõudnud. Päästjad niisutasid pea 200ruutmeetrise põlenguala üle, milleks kulus viis tonni vett. Päästjad selgitasid, et lõkke ümbrus tuleb enne süttivast materjalist puhastada ja lõkke juures peavad olema esmased kustutusvahendid, näiteks ämber veega või tulekustuti.

Kell 14.04 kutsuti päästjad Pärnu linna Kõpu külla, kus põles umbes 1,5 hektarit kuiva heina. Põleng kustutati ATV abil. Selgus, et tulekahju oli seegi kord alguse saanud lõkkest.

 Nõuded lõkke tegemisele

Kolmel juhul sai maastikupõleng alguse teadlikult tehtud lõkkest. Pilt on illustratiivne.
Kolmel juhul sai maastikupõleng alguse teadlikult tehtud lõkkest. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks
  • Lõkkekoha valikul tuleb arvestada tule tegija tuleohutust mõjutavaid tegureid, eelkõige lõkkekoha kaugust mis tahes hoonest ja põlevmaterjalist, pinnase kuivust, tuleohtu metsale ja taimestikule, tuule suunda ja tugevust ning tulekustutusvahendite kasutamise võimalikkust.
  • Lõkkekoht peab asuma hoonest ja muust põlevmaterjalist vähemalt kaheksa meetri kaugusel.
  • Lõkke tegemiseks tohib lõkkekohas kasutada üksnes looduslikku töötlemata puitu.
  • Tuleohu vältimiseks muudetakse lõkkekoht enne tule tegemist võimalikult ohutuks. Vajaduse korral kastetakse lõkkekohta ümbritsev süttimisohtlik kuiv maapind veega märjaks, piiratakse lõkkekoht kivide või pinnasevalliga ja rakendatakse muid asjakohaseid ohutuse tagamise meetmeid.
Andmed: riigiteataja.ee
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles