Pärnus avab uksed vaimse tervise kohvik

Pärnu Postimees
Copy
Peaasi.ee vaimse tervise kohvik avab uksed Pärnu muuseumi kohvikus.
Peaasi.ee vaimse tervise kohvik avab uksed Pärnu muuseumi kohvikus. Foto: Urmas Luik

Pärnu muuseumis avab laupäeval uksed vaimse tervise kohvik, kus vaimse tervise esmaabi koolituse läbinud vabatahtlikud pakuvad end toetavaks kuulajaks ja vajadusel suunavad professionaalset abi kasutama.

“Soovime vaimse tervise mured tuua kodu- ja spetsialistide kabinettide seinte vahelt välja, et normaliseerida vaimse tervise murede jagamist. Kohvik annab võimaluse inimeste vaimset tervist avatult käsitleda ja näidata, et vaimse tervise teemadel saab vestelda nii hea sõbra kui täiesti võõra inimesega,” ütles Peaasi.ee projektijuht Sandra Liiv.

Peaasi.ee on vaimse tervise kohvikute kontseptsiooni arendanud kaks aastat. Jaanuaris alustati koostöös Reval Cafega vaimse tervise kohvikutega iga kuu viimasel laupäeval.

“Ootejärjekorrad spetsialistide juurde on pikad. Vaimse tervise esmaabi andja saab olla elupäästev vahelüli, pakkudes abi mure sõnastamisel, esmast leevendust võimaliku vaimse tervise häire süvenemisel ning julgustust spetsialisti abini jõudmisel,” selgitas Liiv. “Kohvikusse on oodatud kõik inimesed, kes tunnevad, et nad soovivad jagada oma vaimse tervise muresid ja nõu küsida.”

Peaasi.ee kommunikatsiooni-ja turundusjuhi Jaanika Palmi sõnade kohaselt on Pärnuski soov hoida vaimse tervise kohvik töös püsivalt. “Vaatame, kuidas esimesel korral läheb. Tahaksime, et Pärnuski oleks vaimse tervise kohvik avatud kord kuus,” ütles ta.

Palm julgustas sel laupäeval vaimse tervise kohvikusse tulema õpilasi ja üliõpilasi, kel on käes stressirohke eksamite aeg, aga tulla võivad kõik teisedki.

Kohviku vabatahtlikud on läbinud vaimse tervise esmaabi koolituse, kus nad omandasid toetava kuulamise ja vaimse tervise esmaabi pakkumise oskusi. Vabatahtlikud on vaimse tervise kohvikus eraldi märgistatud lauas valge T-särgiga, millel on kiri “Olen olemas”. Vaimse tervise kohvikus saab kohapeal lugeda või koju lugemiseks kaasa võtta ärevuse, depressiooni ja vaimse tervise esmaabi töövihikuid.

Palmi arvates võiksid vaimse tervise kohvikud tegutseda rohkemates kogukondades ja Peaasi.ee loodab, et ühendust võtavad teisedki kohvikud. “Meie saame pakkuda vabatahtlike nõustamist, kui oleks kohti, kes oleks huvitatud koostööst,” ütles ta.

Peaasi.ee tegeleb vaimse tervise edendamise, probleemide ennetuse, varase sekkumise ja häbimärgistamise vähendamisega meie ühiskonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles