Google’i üleujutuste ennustamine katab nüüd ka Eestit

Pärnu Postimees
Copy
Flood Hubi kaudu on Google Mapsis märgistatud eri kohad jõgedel kõikjal maailmas.
Flood Hubi kaudu on Google Mapsis märgistatud eri kohad jõgedel kõikjal maailmas. Foto: Kuvatõmmis Google'i Flood Hubi Lehelt

Teholoogiahiid Google laiendas üleujutuste ennustamise platvormi ja nüüd on jõgede üleujutuse info kättesaadav Eestiski.

Pärnumaal saab Flood Hubi kaudu veetaseme kohta infot Pärnu, Halliste, Navesti, Kasari ja Audru jõelt.

Kliima soojenemise tõttu suureneb loodusõnnetuste intensiivsus ja esinemistihedus ja sagenevad tugevad vihmad, mis omakorda põhjustavad jõgede äravoolu muutumise. Üleujutused mõjutavad igal igal aastal üle 250 miljoni inimese elu ja tekitavad ligemale kümne miljardi dollari suurust majanduslikku kahju. Eestigi ei ole üleujutuste eest kaitstud ja keskkonnaagentuuri andmeil oli selle aasta kevadel Lõuna-Eestis suurvesi viimase kümne aasta kõrgeim.

Google’i loodud Flood Hub on tehisintellektil põhinev platvorm, mis prognoosib jõgedega seotud üleujutusi ja näitab nende asukohta ja toimumise aega maailma eri piirkondades.

Platvormi teave puudutab kokku 460 miljonit inimest. Kui eelmisel aastal sai platvormi kaudu edastada üleujutuste piirkonnas asuvatele inimesetele olulist infot ette 48 tundi, siis nüüd on võimalik saada teavet kuni seitse päeva varem. Sel moel võimaldab platvorm tehisintellekti abil kliimakriisi lahendada, suurendada riskipiirkondade elanike turvalisust ja aidata kohaneda.

Flood Hubi kaudu on Google Mapsis märgistatud eri kohad jõgedel kõikjal maailmas.

Praegu käib töö selle nimel, et laiendada üleujutuste ennustamise hoiatusi Google’i otsingumootoris ja Google Mapsis, mille eesmärk on muuta info teenuste kasutajatele kättesaadavaks siis, kui neil seda kõige enam vaja läheb.

Flood Hubi abil saab üleujutusi prognoosida 80 riigis Euroopas, Aafrikas, Aasias ja Vaikse ookeani piirkonnas ning Lõuna- ja Kesk-Ameerikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles