Galerii Maasikatalu pidajad: Kes jätab moosimarja varumise juulisse, jääb lootusetult hiljaks

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy

Tori vallas Randiväljal tegutseva maasikatalu Torimari pererahvas kavatses tänavu saaki koristama hakata pärast jaanipäeva, aga nagu ikka: inimene teeb plaane, kuid taevataat vaid naerab seepeale. Nii algas Kirikuvälja põllul usin noppimine juba eelmisel nädalal ja selle nädalaga tõotab maasikahooaeg läbi saada.

“Sel aastal on kõik teistmoodi kui eelmistel hooaegadel,” tõdes Torimarja perenaine Helen Tekko, kelle jutu järgi oli kevad pikalt külm ja saak seetõttu kõvasti nigelam kui heal maasika-aastal. “Öökülm võttis palju marju ära. Kui heal aastal saab hektarilt umbes paar tonni marju, siis tänavu on saak ligemale poole väiksem.”

Kasinam saak tähendab seda, et marju nõutakse rohkem, kui kasvatajad pakkuda suudavad. Seepärast on kodumaise maasika hind kõrge ja Tekko arvates ei lange see mullusele tasemele.

“Nõudlust on rohkem, kui pakkuda jõuab. Moosimarja hind on olnud eelmistel aastatel 2,50–2,80 eurot. Tänavu hind nii madalale ei jõua,” arvas Tekko. “Ma arvan, et ükski tootja ei taha sel aastal nii odavalt müüa.”

Kuna saak on napim, ei tasu sellise hinnaga marjade müük kasvatajale ära. Tekko ei näe mõtet maksta 80 senti kilo eest korjajale, pakendada marjad kasti, mis maksab umbes euro, ja teha veel kulutusi transpordile ja müüjatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles