Avaldati Liivi lahe tuulepargi elektriühenduste eriplaneering

Pärnu Postimees
Copy
Nystedi meretuulepark Taani lõunarannikul.
Nystedi meretuulepark Taani lõunarannikul. Foto: Andrus Karnau

Liivi lahe meretuulepargi elektriühenduste riigi eriplaneeringu lähteseisukohtade ja mõju hindamise programmi avalik väljapanek algab täna, 14. augustil ja kestab 15. septembrini.

Elektriühenduse kavandamiseks koostatakse riigi eriplaneering, mille esimene dokument – asukoha eelvaliku lähteseisukohad ja mõju hindamise programm – on nii avalikuks väljapanekuks kui avalikuks aruteluks valmis. „Asukoha eelvaliku lähteseisukohtade ja mõju hindamise programmiga määratletakse planeeringu eesmärk ja antakse ülevaate üldistest põhimõtetest, millest planeerimisprotsessis lähtuda,“ selgitas regionaal- ja põllumajandusministeeriumi ruumilise planeerimise nõunik Anne Martin. „Oleme selles koondanud peamised lahendatavad ülesanded ja kaardistanud esmased vajalikud uuringud. Samuti määratlenud eeldatava mõju, mis elektriühenduste rajamisega kaasneb.”

Riigi eriplaneering on alles algusjärgus ja praegu ühtegi asukohta välja valitud ei ole. „Kõikidel on võimalus planeerimisprotsessis kaasa mõelda ja rääkida kohe algusest peale, ootame kõiki huvilisi seda tegema,“ kutsus Martin. „Ujuvaks planeerimiseks on mõistlik juba protsessi varases staadiumis kokku leppida, millised asjaolud ühes või teises kohas trassi kulgemist välistaksid. Sealt edasi saame minna juba kindlamate asukohtade suunas.“

Meretuulepargis toodetud elekter on kavandatud jõudma Eleringi põhivõrku ja see tähendab elektriühenduse rajamist kas Audru, Sindi või Kilingi-Nõmme alajaama. Seega hõlmab planeeringuala Eesti merealal Liivi ja Pärnu lahte, maismaal Pärnu maakonnas Häädemeeste, Tori, Kihnu ja Saarde valda ning Pärnu linna.

Elektriühenduste eriplaneeringuga seotud materjaliga saab tutvuda veebilehel www.liivielekter.ee. Peale selle paberkandjal Audru osavallakeskuses, Häädemeeste vallavalitsuses, Kihnu vallavalitsuses, Paikuse osavallakeskuses, Pärnu riigimajas, Sauga teenuskeskuses, Saarde vallavalitsuses ja Sindi raamatukogus

Avaliku väljapaneku ajal on kõigil huvilistel võimalik avaldada eriplaneeringu kohta arvamust ja esitada küsimusi. Saata tuleks need regionaal- ja põllumajandusministeeriumil meilil info@agri.ee. Väljapaneku järel toimub septembri lõpus ja oktoobri alguses avalik arutelu igas planeeringuala omavalitsuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles