GALERII Kunagi hävinud iidse kalaliigi luuresalk sukeldus Pärnu jõge avastama (1)

Copy

Põlula kalakasvatuskeskuse ja Eesti loodushoiu keskuse töötajatel oli täna lõuna paiku nuputamist, kuidas asustada Pärnu jõkke Läänemere ühe iidsema kalaliigi, tuura noorkalad, kes kaks aastat Põlulas kosunud ja kasvanud 30–40 sentimeetri pikkuseks, et asuda taastama eelmise sajandi lõpus hävinud kalaliigi uut asurkonda.

Noorte tuurakalade ümberasustajaid tabas Sindi kärestiku juures parklas üllatus, sest neid tervitas uue kärestikuspordikeskuse ehitajate masinapark ja plaanitud kohas tüdisid vette lasta ei saanud. See mure liiga keeruliseks siiski ei osutunud ja pärast telefonikõnet Tori vallavalitsusse leiti käigu pealt, et noorkalad võivad uude koju asuda teiselt poolt jõge, kus saab autoga jõe ääde sõita.

Kui Põlulast kohale vuranud mobiilne bassein, milles 60 sammakala, kärestiku manu jõudis, haarasid loodushoiu keskuse ihtüoloog Meelis Tambets ja RMK projektijuht Mart Thalfeldt kahe vahele suure ämbri ja hakkasid uusasukaid nelja–viiekaupa jõevette tassima.

Ämbrist vaikselt jõevette poetatud ligemale küünrased tuurad ei teinud keskkonnavahetusest teist nägugi ja jäid rohututtide vahele loivama, nagu poleks neil kusagile kiiret.

Tambetsi sõnutsi ongi tuuradel selline iseloom: nad on väga rahulikud ja kaalutlevad ega huuga huupi, erinevalt mõnest teisest kalaliigist, kes jõkke pääsedes kaovad tuhatnelja. “Tuur on passiivse iseloomuga: ta ootab ja mõtleb,” tähendas ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles