Tehnikaülikool uurib Liivi lahe hapnikupuuduse tagamaid

Pärnu Postimees
Copy
50 meetri sügavusele paigaldati seade, mis registreeris hapniku konsentratsiooni.
50 meetri sügavusele paigaldati seade, mis registreeris hapniku konsentratsiooni. Foto: Tallinna Tehnikaülikool

Tallinna tehnikaülikooli merefüüsika osakonna teadlased uurisid Taavi Libliku juhtimisel Liivi lahes toimuvaid protsesse, et mõista seal tekkiva hapnikuvaeguse tagamaid. On teada, et Liivi lahes on hapnikupuudus hooajaline ja teadaolevalt ei juhtu seda igal aastal.

Andmed aastast 2022 ja esmased andmed käesolevast aastast viitavad, et Liivi lahes on hapnikupuuduse esinemine tagasihoidlikum kui 2021. aastal.

Uuringuks paigaldati Liivi lahe süvakihti, 50 meetri sügavusele seade, mis registreeris hapniku kontsentratsiooni ja muud veesamba näitajad tunnise intervalliga. Pidevmõõtmise tulemusel võib väita, et hapnikupuudus hakkab tekkima kevadel, pinnavee soojenemisel ja süveneb kuni sügiseni. 2021. aasta mõõtmised näitasid, et hapnikuvaegus võib Liivi lahe põhjakihtides suvel-sügisel olla valdav.

Hapnikupuudus mõjutab merekeskkonda märkimisväärselt ja on üks tõsisemaid inimtekkelise reostuskoormusega kaasnevaid nähtusi, vahendas Tallinna tehnikaülikooli meediasuhete juht Krõõt Nõges. Kui hapnikutase langeb alla kriitilise piiri ja tekib hapnikuvaegus, mõjutab see tuntavalt elusolendeid ja nende elupaiku.

Mõõtmised Liivi lahe süvakihis jätkuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles