Pernova õuesõppeklassile leiti lõpuks ehitaja

Pärnu Postimees
Copy
Pernova loodusmaja väliõppeklassi valmimise tähtaeg on tuleva aasta märtsi lõpp. 
Pernova loodusmaja väliõppeklassi valmimise tähtaeg on tuleva aasta märtsi lõpp. Foto: Pernova Loodusmaja

Algul plaaniti Pernova loodusmaja hoovile ehitada Eesti esimene täielikult taastuvenergial töötav väliõppeklass ja kliimahariduse näidisala juba tänavu suvel. Sügisel loodeti seal anda esimesed tunnid. Ehitaja leidmine osutus aga keeruliseks ja kukkus välja sedasi, et sügiseks on teada alles ehitaja. 

Kolmanda hanke tulemusel hakkab ehitustöid tegema Comodus OÜ koos ühispakkuja Asrex OÜga. 

Pernova hariduskeskuse direktori Kaire Mertsini sõnutsi ei olnud teekond ehitaja leidmiseni kerge. „Ehitaja õnnestus leida alles kolmandal katsel,” märkis ta. “Esimesel korral pakkujaid ei tulnud, teisel korral olid pakkumised üle projekti eelarve. Ka kolmanda hanke odavaim pakkumus ületas eelarve, kuid koostöös Pärnu linnavalitsusega suutsime siiski leida puuduva raha, et kogu Eestile ainulaadset projekti mitte pooleli jätta.”

Mertsin selgitas, et näiliselt lihtne ehitusobjekt on insenertehniliselt keeruline, sest tegemist on avaliku hoonega, mida hakkab katma haljastav mägi.

Salto arhitektuuribüroo kavandatud kliimahariduse näidisala annab võimaluse tutvustada ja selgitada taastuvenergia saamise ja kasutamise tehnilisi lahendusi. Väliõppeklass pakub ilmastikukindlat peavarju Pernova hariduskeskuse õppuritele ja õppeprogrammides osalejatele.

Väliklassi katusel hakkavad tuuleenergiat tootma tulbikujulised tuulikud. Kogu taastuvenergia talletatakse akudesse ja suunatakse loodusmaja kasutusse. Kõik, mis jääb üle, läheb müüki. 

Ehitustööde maksumus on käibemaksuta 269 900 eurot ja tööd algavad lähipäevil. Valmima peab õuesõppeklass tuleva aasta 31. märtsiks. 

Projekti “Pernova kliimahariduse näidisala SMARTPARK loomine” rahastab Euroopa majanduspiirkonna finantsmehhanismi 2014–2021 programm „Kliimamuutuste leevendamine ja nendega kohanemine”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles