Viimane aeg on vaadata ringi suvise hooajatöö järele

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne raja taha tööleminekut on tark järele uurida kõik, mis on seotud nii palga kui töö- ja elamistingimustega.
Enne raja taha tööleminekut on tark järele uurida kõik, mis on seotud nii palga kui töö- ja elamistingimustega. Foto: Ants Liigus

Ehkki suveni jääb veel mitu kuud, on koolivaheajal töötada tahtvatel noortel ülim aeg hakata töökoha järele vaatama.

„Praegu on just õige aeg alustada tööotsinguid suvehooajaks,” kinnitas Eesti töötukassa Pärnumaa osakonna juhataja Gerli Mets. „Tööandjad valmistuvad suvehooajaks ja on kas alustanud või alustavad kohe sobivate töötajate otsimist.”

Mets märkis, et kõigil, kes soovivad kasutada töö leidmisel töötukassa tuge, on soovitav helistada töötukassa Pärnumaa osakonna infotelefonil 447 9891 või tutvuda pakkumistega töötukassa iseteenindusportaali kaudu, kuna tööandjad kasutavad töövahendusteenust üsna usinalt.

„Kuna tööpakkumised vahetuvad kiiresti, oleks mõistlik seda portaali jälgida iga päev ja võimalusel mitu korda päevas,” nentis Mets. „Kindlasti võiks tutvuda ka muude internetis leiduvate tööportaalide pakkumistega või pöörduda otse tööandja poole.”

Viimasena nimetatud soovitusega seoses pani Mets kohaotsijale südamele, et alati on kasulik leppida kohtumine tööandjaga kokku varem, nagu on otstarbekas aegsasti koostada korrektne elulookirjeldus (CV).

„Kogemused on näidanud, et kui hakatakse tööle kandideerima korraliku CV ja vajaliku ettevalmistuseta, ei pruugi soovitud tulemust tulla,” väitis töötukassa siinse osakonna juhataja. „Esmamulje tööotsijast on väga oluline.”

Mets märkis, et kindlasti on töötukassa avatud noortele tööotsijatelegi. Kui tegemist on koolinoortega, kes ei ole töötud, ei saa nad töötuna arvele tulla, küll aga tööotsijana kasutada töötukassa töövahendusteenust.

Samuti on noortele avatud karjääriinfotuba, vajadusel juhendavad töötukassa ametnikud kandideerimisdokumentide koostamist, aitavad valmistuda töövestluseks.

Teavet pakub internet

Eesti noorte väljavaadete kohta leida hooajatöödel võõrsil rakendust ütles EURESi nõustaja Piret Ustav, et suvistele töödele vajatakse abikäsi enamikus Euroopa Liidu (EL) riikides, sellekohased pakkumised ilmuvad tööportaalidesse juba märtsis-aprillis.

„Meie kohalikul kodulehel www.eures.ee on üleval vaid sellised pakkumised, kus konkreetse ELi riigi tööandja soovib oma tööpakkumise just Eestisse eraldi üles panna,” märkis Ustav. „Üleeuroopalises portaalis aadressil eures.europa.eu on nähtaval kõigi liikmesriikide tööturuasutustesse tööandjate edastatud pakkumised.”

EURESi nõustaja täpsustas, et otsingusüsteemiga saab leida endale huvi pakkuva eriala tööpakkumisi, sealhulgas hooajatöid. Pakkumised, kus tööandja on huvitatud võtma tööjõudu väljastpoolt oma koduriiki, on tähistatud sinise ELi lipukesega ja need ilmuvad tööpakkumiste loetelu eesotsas, juhul kui sellise tähistusega tööpakkumisi konkreetse otsingu tulemusena leidub.

Neil, kes on huvitatud hooajatöödest Soomes, on võimalik pakkumisi vaadata Soome tööministeeriumi kodulehelt www.mol.fi.

Ravikindlustus oluline

Üle lahe riigis on suur osa hooajatöid organiseeritud kohalike omavalitsuste programmide kaudu, mistõttu nad pakuvad tööd eelkõige oma maakonna/linna noortele, eelisjärjekorras töötuna registreeritutele. Tavaliselt on töökuulutuses isegi mainitud, mis sünniaastaga noored on oodatud konkreetses programmis osalema.

Kuid on ka kõikidele avatud tööpakkumisi, kus eelkõige erasektori tööandja soovib hooajaks abitööjõudu, üldjuhul alaealisi abiks aiasaadusi korjama.

Asjaolu, et hooajatööde pakkumisi leidub kohalikes portaalideski suhteliselt vähe, on Ustavi hinnangul tingitud sellest, et kuivõrd mõlemad pooled on teineteisega rahul, jätkub töösuhe järgmisel aastalgi ja tööandjal ei teki vajadust uusi hooajatöölisi otsida.

EURESi nõustaja toonitas Euroopa ravikindlustuskaardi vajalikkust. Seda eriti siis, kui hooajatöö on seotud aiasaaduste korjamisega. Toimub see ju välitingimustes ja on arvestatava füüsilise koormusega, mistõttu ohutegureid jagub küllaga.

„Külm ja vihmane ilm, kuum ilm – sellest johtuvad ootamatud terviserikked; on olnud juhtumeid, kui inimest on hammustanud puuk ja sellest on tekkinud väga tõsine tervisehäire, mis on toonud kaasa kopsaka haiglaarve,” rääkis Ustav. „Seetõttu ei maksa alahinnata Euroopa ravikindlustuskaardi tegemise vajadust, reeglina toimib ravikindlustus töösuhte ja tööandja kaudu.”

Kui Soomes on võimalus saada ravikindlustust tavaliselt üle nelja kuu pikkuste töölepingute puhul, siis hooajatööd kestavad lühemat aega. Seepärast tuleks tööandjalt alati küsida, kas tal on kokkulepe mõne perearstikeskusega või tuleks teha eraravikindlustus. Lähemat sellekohast teavet saab veebilehelt www.haigekassa.ee.

Samuti kehtib Soomes palgamiinimum, alla mille ei võimaldata KELA kaarti ehk dokumenti, mis näitab selle omaniku õigust saada Soomes sotsiaalset kaitset.

Kõik tuleb läbi rääkida

Hooajatööde palga suhtes tõdes Ustav, et väga raske on konkreetseid numbreid öelda, sest üldjuhul on tegemist tükitööga: rohkem teed, rohkem teenid.

Siiski on selleski vallas töötingimused ja -tasu teatud määral reguleeritud: lisainfo http://www.tyosuojelu.fi/upload/MARJATES2011est.pdf.

„Kuna sellised tööd on enamasti farmides, mis asuvad linnadest, asulatest arvestatavas kauguses, on mõistlik kaaluda pigem selliseid pakkumisi, kus tööandja pakub elamist kohapeal,” soovitas Ustav. „Tavaliselt on siis töökuulutuses sellekohane viide ja kui ei ole, võib alati elamisvõimaluste kohta küsida.”

Tasub täpsustada, milline pakutav elamine on, ja parem, kui elamis- ja töötamistingimuste teemaline kirjavahetus toimuks kirjalikult.

Samuti on mõistlik detailselt kokku leppida töötasu ja elamise eest maksmine, et vältida möödarääkimisi ja tahtmatut või tahtlikku vääritimõistmist.

Soome puhul tasub meelde jätta töötaja kohustus end maksuametis arvele võtta. Kõiki maksudega seotud küsimusi on alati valmis lahti rääkima töötukassa EURESi nõustajad.

„Hooajatööhuvilistel Soome suunal tasub end kindlasti kurssi viia Soome töökaitseameti kodulehel oleva infoga: seal on eesti keeles palju olulist teavet,” ütles Ustav. „Viited sellele on ära toodud meie kodulehel www.eures.ee “Tööseadusandluse” teema all.”

Vahetut teavet Soomes töötamise kohta saab Pärnumaa rahvas teisipäeval, 17. aprillil Pärnu keskraamatukogus infopäeval „Töötamine Soomes”.

 

EURES (European Employment Services)

Töövahenduse võrgustik, mis pakub tööotsijatele teavet ja nõustamisteenust töövõimaluste ning elamis- ja töötingimuste kohta Euroopas, tööandjatele tuge töötajate värbamisel Euroopast, piirialade elanikele informatsiooni töötamise kohta naaberriigis.

Kogu Euroopas töötab võrgustikus üle 750 nõustaja.

Andmed: EURES

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles