Kriisikoolitused aitavad inimestel valmistuda ootamatusteks

Pärnu Postimees
Copy
Koolitajad on päästeameti spetsialistid.
Koolitajad on päästeameti spetsialistid. Foto: Mailiis Ollino

Mida teha, kui kodus kaob elekter päevadeks, ei ole pikka aega vett ning kodust lahkuda ka ei saa, sest kõik ujutab ja teed on tormimurdu täis? Nendele ja paljudele teistele küsimustele annavad vastuse Tori valla korraldatavad praktilised koolitused, mis on kujundatud vastavalt iga piirkonna eripäradele.

Tori vallavanema Lauri Luuri sõnul on kasulik igal isikul, ühistul ja kogukonnal mõelda sellele, et kui midagi peaks juhtuma vee, elektri, kütte või mõne muu elulise teenusega, siis kuidas sellises olukorras ise hakkama saada. "Ühes võime olla kindlad: kui midagi tõsist peaks juhtuma, siis päästjad, korrakaitsjad ja omavalitsus on hõivatud olukorra lahendamise ja avalike teenuste tagamisega, mistõttu kõigi abivajajateni kohe ei jõuta," märkis Luur. "Kui kõigil on olemas enda kriisiplaan ja -varud, siis ei löö tulevased kriisid meid jalust."

Kui kõigil on olemas enda kriisiplaan ja -varud, siis ei löö tulevased kriisid meid jalust.

 

Lauri Luur, Tori vallavanem  


Päästeameti ennetusbüroo juhataja Tarmo Volteini sõnade järgi saavad valmistunud ja kokkuhoidvad kogukonnad kriisis lihtsamalt hakkama. "Päästjad on ju alati inimese kõrval, kuid kriiside ajal ei jagu päästjaid piisavalt kiiresti igasse külla ja perre, seepärast on iga inimese kriisiks ettevalmistus kõige olulisem," põhjendas ta.

Kriisi ajal peaksid inimesed olema suutelised ise toime tulema kuni abi saamiseni ja vajadusel olema valmis üksteist aitama. Viimaste aastate kriisid on näidanud, et abi võivad vajada kõik inimesed, mitte ainult need, keda tavaliselt on haavatavaks peetud. Kogukonnas tuntakse ära oma liikmete vajadused, teatakse, kes on eriti haavatavad ja kes oskavad abi osutada. Nii saabki kriisi korral kokku viia abivajaja ja -pakkuja.

Sindi linna mitme korteriühistu juhatusse kuuluv Elis Vahemets meenutas viimast suuremat kriisi, kui Paikusel lõhkes veetoru, mis varustas Sindit. Linna kortermajad olid äkki veeta ja abi saamiseks pöördusid inimesed juhatuse poole, kes paraku ei saanud aidata. "See kriis läks meil valuliselt ja pidime hankima nii infot kui vett, enamik lahendas olukorra poest ostetud veega," rääkis Vahemets.

Naiskodukaitse on kokku pannus spikri, millised esemed võiksid igal inimesel kodus varuks olla.
Naiskodukaitse on kokku pannus spikri, millised esemed võiksid igal inimesel kodus varuks olla. Foto: Urmas Luik

Vahemetsa hinnangul ei tea umbes pool inimestest, mida kriisiolukorras teha, ja jääb ootama juhiseid kelleltki teiselt.

Inimeste teadlikkuse tõstmiseks hakkab Tori vald korraldama kogukondadele kokkusaamisi ekspertidega, et inimesed kriisiolukorras paremini toime tuleksid.

Tänu kohtumistel omandatud teadmistele oskavad kogukonnad tulevikus kriisis edukalt toime tulla ning neil on ülevaade oma ressurssidest: mis on juba olemas ja mida peaks juurde hankima. Arutlusele tuleb ka koostöö kohaliku omavalitsuse ja naaberkogukondadega. 

Koolitavad päästeameti spetsialistid ja kokkusaamisi on plaanis korraldada kevadeni. Esimene kohtumine toimub 4. detsembril 17.30–19 Sindi seltsimajas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles