Kalurid saavad digipöördeks rohkem aega

Pärnu Postimees
Copy
Madis Kallas.
Madis Kallas. Foto: Sander Ilvest

Esialgu pidid kalurid hakkama algava aasta jaanuarist kalapüügiandmeid elektrooniliselt esitama hakkama, kuid toimus muudatus ja kohustuslikuks saab see alles 1. juulist 2024.

Regionaalminister Madis Kallas leiab, et Eesti kalandus on eesrindlik, kuid tuleb hinnata ka sektori valmisolekut. "Oleme aru saanud, et pool aastat rohkem aega annab kaluritele kindluse, et uue andmete esitamise viisiga harjuda. Siiski soovitan rahulikumal talvisel ajal andmete esitamise rakendust tundma õppida ja harjutada, et pärast kevadist aktiivset püügiaega olla valmis andmete elektrooniliseks esitamiseks," rääkis minister.

Kuue kuu jooksul tehakse kaluritele koolitusi ja õpetatakse rakendust kasutama, samuti nõustatakse järgmisest aastast kalureid abiliinil. Kaluritel soovitatakse proovipüük läbi teha andmete elektroonilise esitamise katsekeskkonnas. Samuti valmib koolitusvideo, kust iga kalur saab omas tempos vaadata püügireisi kohta andmete esitamist. Ühtlasi on kättesaadav kirjalik rakenduse juhendmaterjal.

Elektrooniline andmete edastamine tagab püügiandmete kiire esitamise ja sellega ka kiirema kvooditäitumuse jälgimise. Samuti paraneb jälgitavus kala liikumise ahelas. Kindlasti muutub elektrooniline püügiandmete edastamine kaluritele järjest käepärasemaks. Kalur ei pea enam püügipäeviku lehti posti teel saatma või füüsiliselt maakonnakeskusesse viima. Koos kalapüügiga saavad kohe esitatud ka vajalikud andmed. Nii saavad kalurid keskenduda oma põhitegevusele – kalapüügile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles