Kolmapäevast on siseveekogude jääle minek keelatud

Pärnu Postimees
Copy
Kevadpäikesega muutuvad jääolud kiiresti, mistõttu keelatakse siseveekogudel jääle minna.
Kevadpäikesega muutuvad jääolud kiiresti, mistõttu keelatakse siseveekogudel jääle minna. Foto: Urmas Luik

Viimastel nädalatel on õhutemperatuur püsinud termomeetri plusspoolel ja soe ilm on muutnud siseveekogude jää hapraks. Sellistes oludes on jääleminek eluohtlik ja õnnetuste vältimiseks keelab päästeamet homsest Eesti siseveekogude jääle minna Põhja-, Lääne- ja Kirde-Eestis, seega Pärnumaalgi.

Samuti on siseveekogude jääle minek homsest keelatud Harjumaal, Ida- ja Lääne-Virumaal, Hiiu-, Järva-, Lääne-, Rapla- ja Saaremaal.

Alles eile kell 8.10 teatas häirekeskusesse helistaja, et Pärnus Paide maanteel Reideni plaaditehase vastas jõe vasakkalda lähistel vajus läbi jää kalamees.

Sündmuskohale sõitsid päästjad, politsei ja kiirabi. Päästjad ja  kaaskalastajad tõmbasid inimese kaldaroostiku juures veest välja ja kiirabi vaatas ta üle. Kalamees pääses sedapuhku ehmatusega.

Lääne päästekeskuse kommunikatsioonijuht Maris Moorits avaldas, et õnnetuskohas oli jää paksus napp viis sentimeetrit.

Lõuna-Eestis jääb siseveekogude jääle mineku keeld veel ootele, sest eri veekogudel on jääolud erinevad. Leidub veekogusid, kus jää on mitmekümne sentimeetri paksune.

Kevadpäikesega muutuvad jääolud kiiresti, kindlasti peab iga jäälemineja arvestama läbi vajumise ohuga ja kasutama turvavarustust: jäänaaskleid ja ohutusvesti. Lõuna-Eesti päästjad mõõdavad praegu senisest tihedamalt jää paksust ja vajadusel kehtestatakse piirangud.

Sel aastal on jääl ohtu sattunud vähemalt 16 inimese elu. Sageli lähevad kalastajad ja lapsed jääle ka siis, kui on lausa lahtist vett näha. Eelmisel aastal uppus niiviisi kolm inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles