Kas autojuht peab ülekäigurajal jalgratturile teed andma? (3)

Sirle Matt
, ajakirjanik
Copy
Sõidukijuhil on kohustus anda teed ülekäigurajal jalgratturile, kes ületab teed, sõiduriist käekõrval. Kui inimene ületab teed rattaga sõites, peab ta arvestama, et temal eesõigust pole.
Sõidukijuhil on kohustus anda teed ülekäigurajal jalgratturile, kes ületab teed, sõiduriist käekõrval. Kui inimene ületab teed rattaga sõites, peab ta arvestama, et temal eesõigust pole. Foto: Urmas Luik

Mai lõpus sõitis Pärnus Kuninga tänaval auto ülekäigurajal otsa jalgratturile. Tänavu on samasuguseid õnnetusi sebral juhtunud juba kolm. Niisiis tasub meelde tuletada, kellel on vöötrajal õigupoolest eesõigus ja kes peab keda läbi laskma.

Auto peatub, et jalakäija üle tee lubada, aga jalgsi liikuja järel ratta seljas teed ületada soovivat inimest masin läbi ei lase, vaid paneb hääled sisse ja sõidab napilt ratturi nina eest läbi. Teine situatsioon: rattur on juba sebral, aga masin tuiskab nina alt läbi nii, et ajab vaat et alla.

Katsesõit Pänu tänavatel näitas, et kuigi leidub neid, kes teed ületada soovijat vöötraja ääres märkamagi ei tee, siiski suurem osa juhte annab teed, kui rattur ülekäiguraja servas korra seisatab ja sadulast maha tuleb. Neid, kes annavad teed liikuvale jalgratturile, on märksa vähem.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles