Valimisvõidu saanud EKRE võib Pärnu linnavolikogus fraktsioonist ilma jääda

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Uuendatud 19. juuni 2024, 12:37
Copy
EKRE esindatus võib Pärnu linnavolikogus kärbuda nii väikeseks, et ei anna enam fraktsiooni mõõtu välja.
EKRE esindatus võib Pärnu linnavolikogus kärbuda nii väikeseks, et ei anna enam fraktsiooni mõõtu välja. Foto: Mailiis Ollino

Kaks ja pool aastat tagasi kohalikel valimistel Pärnus valimisvõidu saavutanud ja linnavolikogus kümme kohta hõivanud Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsioon võib oma staatuse kaotada, sest eelmisel nädalal parteis lahvatanud sisetüli järel on erakonnast välja visatud või välja astunud sadu liikmeid ja Pärnu esinduskogus ei anna partei liikmete arv enam fraktsiooni mõõtu välja.

Pärnu linna põhimääruse kohaselt peab fraktsiooni moodustamiseks olema volikogus vähemalt viis liiget, kuid EKRE on nädalaga kaotanud poole volikogu liikmeist: partei juhatuse otsusega heideti eelmisel teisipäeval erakonnast välja Pärnu linnavolikogu aseesimees ja erakonna Pärnumaa ringkonna esimees Helle Kullerkupp, seejärel astusid EKREst välja Pärnu volikogusse valitud Agnes Pulk, Priit Sutt, Edmond Penu ja Arvi Karotam. Samuti teatas parteist lahkumisest Alar Laneman, kes on samuti Pärnu volikokku valitud, aga ta on sügiseni oma volitused peatanud ja tema asendusliige on seal Edgar Maier.

Laneman esitas viimati avalduse volituste peatamise suhtes kolmeks kuuks eelmise nädala esmaspäeval ja tema asendusliikme volitused kestavad 19. septembrini.

Kui Laneman volikokku naaseb, jääks EKRE liikmeid sinna vaid neli, mis tähendab, et valimisvõidu saanud erakond kaotaks fraktsiooni staatuse.

Fraktsiooni kadumisega kaotaks EKRE fraktsiooni esimehe või aseesimehe koha volikogu eestseisuses, kuhu kuuluvad veel volikogu esimees, volikogu aseesimehed, alatiste komisjonide ja osavallakogude esimehed või aseesimehed.

Samuti jääks erakonna esindus ilma volikogu istungil enne eelnõu lõpphääletamise väljakuulutamist viie minuti pikkuse vaheaja võtmise õigusest ja protseduuriliste küsimuste esitamise õigusest.

Ühtlasi kaotaks fraktsiooni esimees rahaliselt, sest sellel ametipostil on ette nähtud igakuine tasu 300 eurot.

Pärnu linnavolikogu EKRE fraktsiooni esimees Robert Kiviselg ei osanud öelda, milliseks kujuneb volikogu fraktsiooni tulevik. “Saame fraktsiooniga kokku, siis selgub, kui palju meid alles on, ja vaatame, kes eile ja täna on otsuse teinud,” lausus Kiviselg. “Suurem laine on nüüdseks ilmselt üle käinud. Ootame, et meri vaikselt rahuneb. Siis saame olukorda hinnata ja vaadata, millised sihid edasi seada.”

Tagasi üles