Sooja tuleb oodata mai keskpaigani

, ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanarahvas arvas, et kui aprilli esimene pool on külm, lähevad ilmad soojaks alles mai teisel poolel.
Vanarahvas arvas, et kui aprilli esimene pool on külm, lähevad ilmad soojaks alles mai teisel poolel. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Selle nädala ilmad on olnud ilusad. Aprillikuu esimene dekaad oli Lõpel kolme kraadi võrra külmem paljuaastasest keskmisest, sademeid tuli lumena 20 millimeetrit. See on pool kuu normist.

Laupäev tuleb pilvine ja kohati võib vihma sadada. Pühapäeval on muutlik ilm ja õhtuks jõuab kohale tsüklon, mis toob küll sooja, aga ka vihma.

Uue nädala teisipäev on sajune, edaspidised ilmad on muutlikud. Öised temperatuurid on plusskraadidega, päevased kümne soojakraadi piiril.

Võrreldes Lõuna-Eestiga, tuleb meile kevad kaks nädalat hiljem, sest külm merevesi ei lase õhul soojeneda. Madalamatest kohtadest põldudel on vesi kiiresti kadunud ja loodan põldu harima hakata selle kuu lõpul.

Vanarahvas arvas, et kui aprilli esimene pool on külm, lähevad ilmad soojaks alles mai teisel poolel ja püsivad pikemat aega ilusad.

See läheb kokku ameeriklaste ilmaennustusega Põhja-Euroopale, sest nende ennustuse järgi on juuni soe ja juuli eriti soe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles