Suitsiidiennetuspäeval avatakse vaimse tervise kohvik

Copy
Vaimse tervise kohvik Tartu loodusmaja pargis
Vaimse tervise kohvik Tartu loodusmaja pargis Foto: Laila Kaasik

Suitsiidiennetuspäeval, 10. septembril avatakse Pärnu keskraamatukogus vaimse tervise kohvik, kuhu oodatakse kõiki, kes soovivad jagada oma raskusi või muretsevad lähedase vaimse tervise pärast.

"Inimesed soovivad oma muresid jagada ja sageli ka lihtsalt kinnitust, et see, mida nad tunnevad, on okei ning kõigil on vahel raske. Kohvikutes ootavad inimesi vaimse tervise esmaabi koolituse läbinud vabatahtlikud, kes pakuvad toetavat kuulamist ja vajadusel suunavad professionaalset abi kasutama," rääkis peaasi.ee tegevjuht ja kliiniline psühholoog Anna-Kaisa Oidermaa.

Eelmisel aastal suri suitsiidi tõttu 188 inimest. Oidermaa sõnade kohaselt annab enamikku enesetappudest ennetada ja nende suur arv näitab, et inimene on jäänud õigel ajal abita.

"Ootejärjekorrad spetsialistide juurde on pikad. Vaimse tervise esmaabi andja saab olla elupäästev vahelüli, pakkudes abi mure sõnastamisel, esmast leevendust võimaliku vaimse tervise häire süvenemisel ning julgustust spetsialisti abini jõudmisel," sõnas Oidermaa.

Vaimse tervise kohvik on raamatukogus avatud 16–17. Vabatahtlikud on eraldi märgistatud lauas ja nad tunneb ära valge T-särgi järgi, millel kiri "Olen olemas".

Kuhu vaimse tervise abi saamiseks pöörduda?
 

Vaimse tervise murega pöörduge julgelt oma perearsti poole.

Soovi korral saab nõu küsida vaimse tervise tugiliinilt 116 123.

Veebinõustamist pakuvad peaasi.ee ja lahendus.net.

Pakilise mure korral helistage

Lasteabi: 116 111 (24 h)

Ohvriabi telefon: 116 006 (24 h)

Emotsionaalse toe ja hingehoiu telefon: 116 123 (iga päev 10–00)

Eluliin: 6558 088 (eesti keel), 655 5688 (vene keel) (iga päev 19–7)

Kiirabi: 112 (24 h)

Ööpäev läbi saab pöörduda ka Pärnu haigla psühhiaatriaosakonna valvetuppa (tel 516 0379).

Andmed: peaasi.ee

Tagasi üles