Piltuudis Pärnu lähistelt leiti ohtlikud lõhkekehad

Copy
Sõjaaegsete lõhkekehade kahjutukstegemine on Lääne-Eesti pommigrupi igapäevane töö: eelmisel nädalal reageeriti seitsmele väljakutsele.
Sõjaaegsete lõhkekehade kahjutukstegemine on Lääne-Eesti pommigrupi igapäevane töö: eelmisel nädalal reageeriti seitsmele väljakutsele. Foto: Lääne-Eesti pommigrupp

Möödunud nädalal tuli Pärnu külje all Nurme rabas turbatööde käigus maa seest välja kolm betoonist lennukipommi.

Tori vallas Nurme rabas maapõuest välja ilmunud, teise maailmasõja aegsed lennukipommid on valatud kiiresti kivistuvast tsemendimassist. Nende läbimõõt on 21 ja pikkus 110 sentimeetrit. 43 kilo kaaluva pommi päisossa on valatud metallist koonus, mille sees asub keermega metallplaat, kuhu paigaldatakse sütik. 

Nurme rabast ilmus välja kolm üle meetripikkust lennukipommi.
Nurme rabast ilmus välja kolm üle meetripikkust lennukipommi. Foto: Lääne-Eesti pommigrupp

Pärnumaal on lahingumoona hävitamiseks rajatud spetsiaalne koht, kus rabast leitud lõhkekehad kahjutuks tehti.

Nurme rabas turvast koorinud töötajad on pommide otsa sattunud korduvalt. Demineerijatele on kant juba tuttav, sealt on aastate jooksul kahjutukstegemisele viidud ka 50- ja 100kilone lennukipomm. Neli aastat tagasi aga leiti kevadiste põllutööde käigus Nurme raba naabrusest Lemmetsa külast suisa 250 kilo kaaluv lennukipomm. Rariteet ilmus nähtavale kevadiste põllutööde ajal, kui traktor selle välja kündis. Lõhkekeha otsa komistanud mees pidas seda esiti kiviks.

250kilone lennukipomm ilmus Lemmetsa külas põllul päevavalgele juba 2019. aastal, ent esiti pidas leidja seda kiviks. Pomm tuvastati ja tehti kahjutuks aasta hiljem, kui põldu kündev traktor selle tervenisti maapinnale tõmbas.
250kilone lennukipomm ilmus Lemmetsa külas põllul päevavalgele juba 2019. aastal, ent esiti pidas leidja seda kiviks. Pomm tuvastati ja tehti kahjutuks aasta hiljem, kui põldu kündev traktor selle tervenisti maapinnale tõmbas. Foto: Päästeamet

Lennukipommidega puutuvad demineerijad kokku suhteliselt harva. Enim leiavad inimesed mürske, miinipildujamiine, granaate ja sütikuid. Leidude edetabelis järgnevad läbisegi lennukipommid ja muud lõhkekehad. Padruneid avastatakse ja hävitatakse aga tuhandetes.

Tagasi üles