Hinnatud pagulaskunstnik kinkis oma elutöö Pärnu muuseumile

Copy
Pagulaskunstnik Mart Oru (paremal) kunstikollektsioon jõudis sel suvel Pärnu muuseumisse.
Pagulaskunstnik Mart Oru (paremal) kunstikollektsioon jõudis sel suvel Pärnu muuseumisse. Foto: Erakogu

Septembris 1944 üheksa-aastase koolipoisina koos perega Kihnu kaudu Rootsi põgenenud Mart Org, kellest sai Stockholmis hinnatud maalikunstnik, täitis oma südamesoovi, annetades oma elutöö: 124 maali ja graafilist teost ning ema Leida Oru 59 tekstiilipilti Pärnu muuseumile.

1944. aasta suure põgenemislaine käigus lahkus Eestist hinnanguliselt 80 000 inimest. Nende seas oli ka üheksa-aastane Mart Org, kes koos ema Leida Oru, puiduärimehest isa Märt Oru ja õe Maiga Kihnu kaudu kalapaadiga Rootsi poole pagesid, taustal Pärnu kohal hõõguv kuma, mis linna pommitamisest taeva punaseks värvis. Kuigi Org oli lahkudes alles koolipoiss, jäid mälestused Pärnust teda alatiseks saatma.

Rootsis kasvas väikesest Pärnu poisist hinnatud maalikunstnik. Praegu Stockholmis resideeriv kunstnik ei ole kaotanud sidet oma sünnilinna Pärnuga, millel on tema loomingus kindel koht. Mihkli tänaval asunud kodumaja aknaid on Org teostesse talletanud aastaid pärast siit lahkumistki. Lapsepõlvekodust inspireeritud kollaažid, mida kunstnik 2016. aastal Avangardi galeriis eksponeeris, annetas Org peale näitust Pärnu muuseumile. Samal aastal avaldas kunstnik soovi, et kogu tema elutöö võiks ühel päeval kodu leida siinse mäluasutuse kunstikogus.

Tänavu see soov Avangardi galeristide Marian ja Jan Leo Grau eestvedamisel teostuski ning Pärnu muuseumisse jõudis üle 200 teose Mart Orult ja tema emalt Leida Orult.

Tagasi üles