Statistika kinnitab: turism näitab taastumise märke

Copy
Turistid Kihnus Rootsikülas.
Turistid Kihnus Rootsikülas. Foto: Urmas Luik

Statistikaamet avaldas eile andmed turistide liikumise kohta augustis. Neist selgub, et võrreldes mulluse lõikuskuuga kasvas Pärnumaal siseturistide hulk 17 ja välisturistide osa tosin protsenti.

Majandusteadlane ja Bigbanki peaökonomist Raul Eamets kommenteeris, et nii sise- kui välisturistide arvu kasv Pärnumaal osutab sellele, et siinne kant on suvise sihtkohana järkuvalt tähtis. Samal ajal kasvas saari külastanud välisturistide arv lausa märkimisväärselt: Hiiumaal käis 37 protsenti rohkem välismaalasi kui eelmisel aasta augustis, Saaremaal viiendiku võrra rohkem.

Enamik väliskülalisi saabus augustis Soomest ja Lätist. Eamets paneb ette kasvatada Eesti kui sihtkoha populaarsust ka rootslaste ja leedukate seas.

"Paraku ei ole me suutnud turundada oma riiki rootslaste seas, kellest paljudel võiksid olla nostalgilised põhjused Eestisse tulla. Pean silmas rannarootslasi ja nende järglasi. 2019. aasta augustis majutus Eestis 9700 Rootsi turisti, selle aasta augustis ainult 6300. Samuti ei suuda me olla küllalt atraktiivsed leedulaste silmis: augustis käis siin 11 000 Leedu turisti. Siin on kindlasti mõttekoht meie turismipoliitikale ja Eesti riigi välisturundusele," arutles Eamets. "Kuid kokkuvõttes ei ole pilt väga nukker, vaikselt turistide arv kasvab ja välismaalased leiavad taas tee Eestisse."

Statistikaameti andmed kinnitavad sama: koroonaeelsele perioodile jäävad praegused arvud veel pisut alla, kuid aegridades on selgelt näha tõusu.

Majutuse hinnad Eestis

Augustis maksis ööpäev majutusettevõttes keskmiselt 48 eurot inimese kohta, olles niisama kallis kui 2023. aasta augustis, kuid üle viiendiku võrra kallim kui koroonapandeemia eel. Harjumaal maksis ööpäev 52 eurot inimese kohta, Pärnu- ja Saaremaal 50, Tartu- ja Läänemaal 49, Lääne-Virumaal 46 ja Ida-Virumaal 41 eurot.

Andmed: statistikaamet

Tagasi üles