Valguskaablivõrk toob maale lähiaastail kiire interneti

Urmas Hännile
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PP

Nelja aasta pärast kõikjal Eestis kiiret internetiühendust võimaldava tegevuskava “EstWin” raames paigaldati mullu 1100 kilomeetrit maapiirkondi ühendavat valguskaablivõrku, Pärnumaal saadakse kohe-kohe ühele poole kolme projektiga.

Ehkki nii Lihula–Lõpe–Helmküla, Tõstamaa–Varbla–Helmküla–Pivarootsi kui Häädemeeste–Ikla–Massiaru lõigul on valguskaabel niisama hästi kui paigaldatud, on tööde lõpetamise ametlik tähtaeg juuni.

Paraku ei tähenda see, et nimetatud lõikude lähedal saavad elanikud ja asutused juba suvel kasutada kaabli teel levivat internetti.

„Inimesteni jõuab kiire internet meie võrgust sideettevõtete Elioni, Starmani, EMT, Elisa, Tele2 ja teiste kaudu,” selgitas sihtasutuse Eesti Lairiba Arendus juhataja Olav Harjo. „Reaalselt tähendab see Elioni puhul telefoni-, Starmanil kaabeltelevisiooni- ning EMT, Elisa ja Tele2 puhul mobiilivõrku.”

Elion aasta maas

Harjo sõnutsi kasutab Elion praegu peamiselt majadeni minevat vaskkaablit selliselt, et kui “EstWini” võrk jõuab asulasse, paigaldab ta olemasolevatele võrkudele kiire interneti seadmed ja hakkab kohe teenuseid pakkuma.

„Mõnes kohas, kus on väga pikad vaskkaablid Elioni sõlmest kuni elamuteni, tuleb ehitada võrgusõlmi, mis on majadele lähemal,” rääkis Harjo. „Üldiselt arendab Elion maapiirkondades oma võrku vastavalt sellele, kuidas meie võrk valmib, et aga nendegi tööd võtavad aega, on nemad meist alati umbes aasta võrra maas.”

Samamoodi “EstWini” baasvõrgu arengust sõltuva Starmaniga suuremal osal maainimestest tõenäoliselt kokku puutuda ei tule, sest Starman pakub oma teenuseid peamiselt suurte kortermajade elanikele.

Rääkides juba praegu EMT, Elisa ja Tele2 kõikjal pakutavast mobiilsest internetist, tunnistas Harjo teenuse soovida jätvat kvaliteeti, mistõttu seda kiireks internetiks kiita oleks veel liiast. Samal ajal ütles Harjo, et kõik kolm mainitud firmat on lubanud 4G-tehnoloogiat kasutades hakata lähiajal pakkuma kiiret internetti.

Tegijatel näpud põhjas

Selleks, et nii EMT, Elisa kui Tele2 saaksid maapiirkondades 4G-võrke välja ehitada ja inimestele reaalseid teenuseid pakkuda, on vaja kaht asja: esiteks peab kiire internet jõudma mobiilside mastidesse – praegu kasutatav raadioühendus seda ei võimalda – ja teiseks on tarvis 800megahertsise raadiosageduse lube riigilt, kuna sellel sagedusel levib kiire internet maal küllalt kaugele.

“”EstWini” baasvõrguga viime kiire interneti kõikidesse mobiilimastidesse ehk mobiilse interneti areng maapiirkondades sõltub otseselt meie võrgu väljaehitamisest,” väitis Harjo. „800 megahertsi sageduse load on riigil plaanis mobiilioperaatoritele välja anda veel sellel aastal. Seega peaks “EstWini” võrgu valmimisel olema terve Eesti kaetud kiire mobiiliinternetiga.”

Pärnumaaga seoses lisas Harjo, et ehkki valminud on kolm esmast planeeringut, teab üksnes tuul, millal Tõstamaa–Lao–Lindi ja Jõõpre–Sauga–Sindi–Tori lõigul ehitamiseks läheb.

„Meil ei ole teada “EstWini” edasisi rahastamisallikaid,” nentis SA Eesti Lairiba Arenduse juhataja. „See Euroopa Liidu raha, mis “EstWini” projekti alustamiseks meile valitsuse poolt anti, on kõik juba ehituses olevate projektidega kaetud, ja rohkem Euroopa raha ei ole valitsus “EstWinile” praeguseks leidnud.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles