Saada vihje

Parim sült valmib vanaema retsepti järgi

Copy
Turu vastas lihapoodi pidava Arvo Läti jutu järgi sai süldiks vajaliku lihakraami ostmine hoo sisse eelmisel nädalal.
Turu vastas lihapoodi pidava Arvo Läti jutu järgi sai süldiks vajaliku lihakraami ostmine hoo sisse eelmisel nädalal. Foto: Urmas Luik

Jõulupühade eel ostab lihamüüjate sõnutsi iga teine-kolmas lihaostja ka koote-seajalgu, et ise sülti keeta. Parima süldiretsepti suhtes on igaühel eri arvamus. Ühte meelt ollakse selles, et kodus süldi keetmine ei ole keeruline.

Pärnu turu kõrval Suur-Sepa tänava lihapoes oli teisipäeval saadaval nii koote, seajalgu kui pehmet sealiha, mida süldi sisse panna. Poe omaniku ja perenaise Sirje Simmi jutu järgi koodist süldi sisse liha ei saa, küll aga tarretist, sestap lisab tema natuke sea-, aga ka vasikaliha, mis pidi müügile tulema kolmapäevast. Vasikaliha aitab nii kallerdada kui annab head maitset. Sealihast eelistab Sirje pehmet abaliha, tagatükki peab süldi tarvis liiga tuimaks. Kanaliha ei soovita ta sealihasülti lisada, sest see ei säili nii hästi kui sealiha. "Kanalihast võiks teha eraldi sülti, kanalihasült on väga maitsev," annab perenaine nõu.

Peale sibula ja vürtside –  loorber, pipar, sool – tema keedusesse muud ei lisagi. Sirje kaasa Arvo Läti arvates, kellega koos poodi peetakse, passib porgand pigem pasteedisse. Petersellijuur sobib Sirje meelest kana-, aga mitte seasüldisse. Kokkuvõttes sõnab Sirje, et kõige parema süldi saab ikka tavalise vanaema retsepti järgi ja midagi rasket seal ei ole.

Tagasi üles