Välispraktika viib õppurid Euroopasse

Anu Villmann
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Saksa tehnoloogiakooli õpilased (vasakult) Mari Meri-Vahenõmm, Lili Jürissoo, Gülli Kaunissaar, Ulvi Möldrimäe, Heili Šurõgin ja Rosiita Kadarik Austrias oma praktikapaiga Klagenfurdi kaubanduskooli ees.
Pärnu Saksa tehnoloogiakooli õpilased (vasakult) Mari Meri-Vahenõmm, Lili Jürissoo, Gülli Kaunissaar, Ulvi Möldrimäe, Heili Šurõgin ja Rosiita Kadarik Austrias oma praktikapaiga Klagenfurdi kaubanduskooli ees. Foto: Erakogu

Pärnu koolide tudengid täiendavad end üha usinamalt Eestist väljaspool, sooritades praktika nii Põhjamaades, Kesk-Euroopas kui Vahemere-äärsetes riikides.

Pärnumaa kutsehariduskeskuse (PKHK) projektide koordinaator Birgit Peterson kinnitas, et praktikavahetus on aasta-aastalt aina populaarsem.

“Kui 2010. aastal esitatud projektitaotlustega õnnestus välispraktika võimalus luua PKHK 22 õpilasele, siis mullu juba pea 40 õppurile,” rääkis Peterson.

Kooli eesmärk on edaspidi praktikakohtade arvu kasvatada. Seda sihti toetab õpilaste huvi välispraktika vastu: üldjuhul on tahtjaid rohkem, kui kohti jagub.

Võõrsile praktikale pääsemiseks peavad õpilased läbima konkursi.

Võõrsilt Pärnusse

Sel poolaastal on PKHKst välismaal praktikavahetusel olnud 20 õppurit. Näiteks sai Prantsusmaal praktika sooritada kolm aiandusõpilast, Austrias aga kaks tulevast elektroonikaseadmete koostajat ning kaks arvutite ja arvutivõrkude eriala õppurit.

“Veebruaris lähetasime Saksamaale kaks müüja- ja kaks laohoidjaõpilast, aprillis kaks ärikorralduse eriala õpilast. Soome partnerkoolid võtsid meilt märtsis vastu ühe hooldustöötajaks õppija, aprillis kaks rätsepa, kaks ehitusviimistluse ja kaks ehituspuusepa eriala õpilast,” loetles Peterson.

Praktikavahetuseks teeb PKHK koostööd partnerkoolidega Leonardo da Vinci (LdV) elukestva õppe programmi raames ja võõrustab mujalt Pärnusse praktikale tulnuid.

2012. aastal on PHKHs olnud õppureid eri Euroopa riikidest kokku kuue LdV praktikaprojekti raames. Küünlakuul proovisid siin ametit 17 Prantsuse tislerit, märtsis kolm Soome juuksuriõpilast ja kolm Läti tislerit.

“Praegu on meil praktikal neli elektroonikaõpilast Austriast, sakslasest müüjaõpilane ja kaks logistikaõpilast ning kolm Soome ehitajaõpilast,” sõnas Peterson.

Kolledžist maailma

Tartu ülikoolist suundus 2011. aasta suvel Erasmuse programmi toel välispraktikale 57 üliõpilast, kellest 43 olid Pärnu kolledžist. Nendest kuus ettevõtluse ja projektijuhtimise, 31 turismi- ja hotelliettevõtluse, neli heaolu- ja spaateenuste disaini ja juhtimise ning kaks sotsiaaltöö ja rehabilitatsiooni korralduse õppekava üliõpilased.

Praktika sihtkoht oli kõigil Hispaania, välja arvatud ühel üliõpilasel, kes sõitis Islandile.

Sel aastal on kolledžist välispraktikale minejaid veel rohkem.

“Suvel läheb meilt kolmeks kuuks välispraktikale kokku 50 üliõpilast, enamik nendest Erasmuse programmi toel. Praktikakohtadeks on hotellid Kreekas, Maltal, Inglismaal, Saksamaal ja Hispaanias,” märkis TÜ Pärnu kolledži õppeosakonna juhataja Rita Viik.

Praegu õpib kaks kolledži tudengit Derby ülikoolis Suurbritannias, kaks Soomes Haaga-Helia ja kolm Madridi ülikoolis ning üks üliõpilane Ameerika Ühendriikides Greensboro ülikoolis.

Peale nimetatud kõrgkoolide minnakse järgmisel õppeaastal vahetusüliõpilasena Itaaliasse Bergamo, Rootsi Lundi ja Saksamaale Eberswalde ülikooli, samuti Portugali Guarda polütehnilisse instituuti.

Viik ütles, et järgmisest õppeaastast saavad tudengid turismi- ja hotelliettevõtluse õppekava raames läbida ingliskeelse spaajuhtimise mooduli, mis tähendab, et kolledž saab Erasmuse programmi abil pakkuda turismiõpet välisüliõpilastele.

Kolledži ingliskeelse heaolu- ja spaateenuste disaini ja juhtimise magistrikava järgi õppijaid on Taist, Lõuna-Koreast, Kamerunist, Soomest, Venemaalt, Ukrainast, Lätist.

Austrias harjutusfirmas

Pärnu Saksa tehnoloogiakoolist (STK) läks aprillis Austriasse Klagenfurdi kaubanduskooli kolmenädalasele õppepraktikale kuus majandusarvestuse eriala teise kursuse õpilast.

Austria sõidule eelnesid STKs saksa keele kursus ja praktika Eesti esimeses raamatupidamise harjutusfirmas.

Austrias loodi esimesed harjutusfirmad 20 aasta eest. Nii kaua on need tegutsenud Klagenfurdi kaubanduskooliski.

Kaubanduskooli haridus on võrdsustatav meie keskeriharidusega. Peale gümnaasiumi üldainete õpetatakse ettevõtlust ja raamatupidamist, suur rõhk on keeltel. Õpe kestab viis aastat.

Koolis on 15 päevase õppe harjutusfirmat ja üks õhtuse õppe oma. Praktika õppefirmades toimub neljandal kursusel paralleelselt koolitööga ning vältab aasta.

STK õpilased Gülli Kaunissaar, Heili Šurõgin, Lili Jürissoo, Mari Meri-Vahenõmm, Rosiita Kadarik ja Ulvi Möldrimäe ütlesid, et nende töö siinsetes harjutusfirmades käib osakondade kaupa.

Kokku on osakondi viis: sekretariaat, ostu-, müügi- ja turundusosakond, raamatupidamine.

“Õpilased imiteerivad firmades reaalset elu, tegevusalaks teenuste ja kauba vahendamine. Kasutuses on ühtsed raamatupidamis- ja pangaprogrammid, samuti maksu- ja tolliameti ning haigekassa programmid, kogu firmadevaheline kirjavahetus käib posti teel. Koostame koos kohalike õpilastega ostu-müügitellimusi, arveid, saatelehti, teeme pangaülekandeid ning sisestame raamatupidamisprogrammi kandeid,” kirjeldasid oma praktikat STK õppurid.

Praktika toimub LdV elukestva õppe programmi raames.

Eestlaste väitel saavad nad õpperändelt hea saksa ja inglise keele praktika, oskuse luua rahvusvahelisi suhteid ja hindamatu kogemuse 20 aastat tegutsenud harjutusfirmade tööst. “Rääkimata tutvumisest Austria kultuuri ja ajalooga ning uskumatult kaunitest Alpidest,” lisasid eestlased.

Juba 14. mail lähevad viis STK õpilast välispraktikale raamatupidamise harjutusfirmasse Saksamaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles