Eesti omavalitsustest on suurim võlakoorem Vändra alevil

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Rahandusministeeriumi andmeil ületas 2011. aasta lõpu seisuga kohaliku omavalitsuse netovõlakoormuse 60 protsendi piirmäära kokku 21 kohalikku omavalitsust.

Suurima võlakoormusega oli möödunud aasta lõpuks Pärnu maakonna Vändra alev, mille võlakoormus oli 178 protsenti. Vändra alevile järgnesid Harju maakonna Viimsi vald ja Kiili vald vastavalt 135 protsendi ja 134,8 protsendi suuruse võlakoormusega.

Üle 60 protsendi suuruse võlakoormusega olid veel Loksa, Paide, Pärnu, Kuressaare ja Võru linn ning Harju maakonna Keila ja Kuusalu vald, Võru maakonna Mõniste ja Rõuge vald, Ida-Viru maakonna Avinurme vald, Lääne maakonna Risti ja Lihula vald, Viljandi maakonna Pärsti ja Kõpu vald, Tartu maakonna Rõngu, Mäksa ja Nõo vald ja Rapla maakonna Märjamaa vald.

Napilt alla 60 protsendi jäi mullu pealinna Tallinna võlakoormus, mis ulatus 58,8 protsendini. Tartu linna võlakoormus oli eelmisel aastal 54,9 protsenti.

95 kohalikul omavalitsusel jäi 2011. aasta lõpuks võlakoormus alla 20 protsendi. Seejuures ei olnud 17 kohalikul omavalitsusel möödunud aasta lõpu seisuga üldse kohustusi.

Kohalike omavalitsuste võlakohustuste maht ulatus 2011. aastal kokku 564,8 miljoni euroni, olles võrreldes 2010. aasta 569,2 miljoni euroga veidi vähenenud. Kohalike omavalitsuste puhastatud eelarve ehk eelarvetulud, millest on maha arvatud riigi sihtotstarbelised toetused, olid möödunud aastal 1,184 miljardit eurot, 2010. aastal oli see 1,14 miljardit eurot.

Kohaliku omavalitsuse üksuse finantsjuhtimise seaduse järgi kehtib kohalikele omavalitsustele 60protsendilise võlakoormuse piirang.

2009. aasta 1. märtsist kuni 2011. aasta lõpuni võisid kohaliku omavalitsuse üksused võtta täiendavaid kohustusi ainult välisabi kaasfinantseerimiseks ja olemasolevate kohustuste refinantseerimiseks ning pidid selleks eelnevalt saama rahandusministeeriumi kooskõlastuse.

Eestis on kokku 226 kohaliku omavalitsuse üksust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles