Võilillefestival ootab külla taimesõpru

Silja Joon
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhtast loodusest korjatud taimedest tehakse festivalil taimekotlette, võilillehoidiseid, -veini ja -kohvi.
Puhtast loodusest korjatud taimedest tehakse festivalil taimekotlette, võilillehoidiseid, -veini ja -kohvi. Foto: Urmas Luik

Sel laupäeval ja pühapäeval toimub Audru vallas Kihlepas võilillefestival, mida teist aastat korraldab Eessalu-Neitsi külaselts eesotsas 20 ärksa ja teotahtelise naise-mehega.

Seltsi liige ja kõneisik Mercedes Merimaa nentis, et õige aeg on taimi istutada ja sellest on ettevõtmine inspireeritudki. “Me ei rõhu müügile. Oleme taime- ja ürdihuvilised ning ootame festivalile samasuguse mõtteviisiga huvilisi.”

Mullu sattus olema vihmane ilm, siis tehti üritust väiksemale seltskonnale ja napi eelarvega, sest toetust ei õnnestunud saada. Tänavu toimub ettevõtmine Leader-toetusprogrammi abil.

Kihlepa asub 12 kilomeetrit Pärnust ja festival tuleb ilusa ilmaga Kihlepa koolimaja ehk nüüdse külamaja kõrval. Kogu päeva jooksul viib Tõhela külaseltsi retrobuss külastajaid Urustesse ja Pangamäele võililli korjama ja matkama.

Ennelõunal algab Kihlepa külamaja õues laat, kus müüakse taimi raviks, kasvatamiseks ja silmailuks.

Samal ajal alustatakse võilillepärja punumist, mis kestab terve päeva, peale selle sportlikud mängud ja muusikalised vahepalad ansamblilt Kognito. Perekond Telve hobuste treeningplatsil on võimalik pere noorematel sõita hobustega, lastele tehakse looduslike värvidega näomaalinguid. Ilo Kinksaar müüb maagilisi puuehteid.

Kohaliku toidu degusteerimist korraldab külaseltsi perenaine Salme Saar.

Ennelõunal alustatakse külamajas töötubadega. On võilillesiirupi- ja salatitöötoad, valmistatakse kaarte, riidest ja klaasist võililli, avatud on kangasteljetuba ning võilillekohvi ja -veini valmistamise töötuba.

Võililleveini tegemine käib mitmes etapis, juhendajaks Anne Roosipõld Eesti ettevõtluskõrgkoolist Mainor. Võililleherbaariumi huvilisi juhendab Päivi Kaljula Haapsalust.

Keskpäeval esitleb Mercedes Merimaa raamatut „Väega toidud“ ja Heli Viedehof tutvustab oma teost “Tamme talu ürdiaias”.

Lõunal algab samas Leader-programmi seminar “Kohaliku loodusressursi innovaatiline kasutamine võilillefestivali näitel”. Külas on Soome Leaderis osalevad Lapimaa külainimesed. Näha saab Ljubov Petrova soolaleivapirukategu ja degusteerida Heli Viedehofi töötubades valminud tooteid.

Õhtul algab simman.

Pühapäeva hommikul festival Kihlepa külamaja saalis jätkub. Enne keskpäeva on Ljubov Petrova ja Veronika Meibaumi pirukatöötuba, kus õpitakse tegema samovariteed ja soolaleivapirukat kartšai’d. Keskpäeval jätkub nõgesekotlettide, võilillehoidiste, -kaartide ja -kohvi valmistamine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles