Vanarahvas ennustas talveilma mihklipäeval

, ilmavaatleja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunapuu.
Õunapuu. Foto: Urmas Luik

Seni on ilmad olnud vahelduvad ja päikesepaistega. Kahe dekaadi keskmine temperatuur Lõpel oli 2,5 kraadi võrra kõrgem paljuaastasest keskmisest ja sademeid on tulnud kaks kolmandikku keskmisest kuunormist.

Järgmise nädala algus on vahelduva ilmaga, kuid öised temperatuurid langevad ja mitmel pool madalamates kohtades esineb öökülma. Nädala teine pool võib tulla soojem.

Täna algab astronoomiline sügis ja päev on veel pool tundi pikem kui öö. Vanarahvas ennustas ilma mihklipäeva järgi, mis on 29. septembril. Kui sel päeval on tuul lõunast, tuleb soe tali. Kui aga puhub põhjatuul, on oodata külma talve.

Ameerika ilmateadlased ennustavad meile väga külma talve. Põhjuseks pidi olema Põhja-Jäämere jääkatte tugev sulamine ja sooja kandumine kõrgele atmosfäärikihti, kus õhu liikumine jugavooluga aeglustub. Loodame, et nii siiski ei lähe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles