Olev Siinmaa oli Pärnu kuvandi looja

Annika Poldre
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt Olev Siinmaa mälestusmärgi ideekonkursilt.
Pilt Olev Siinmaa mälestusmärgi ideekonkursilt. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu päeva puhul kõneles Pärnu keskraamatukogus arhitektuurimuuseumi direktor Triin Ojari kunagisest linnaarhitektist Olev Siinmaast, kelle sünnist möödub peagi 100 aastat.

„Siinmaa karjäär ei olnud arhitektile tüüpiline,“ rääkis Ojari. Siinmaa, kes alustas tegevust isa puidutööstuses ja võttis hiljem selle juhtimise üle, läks Saksamaale arhitektiks õppima alles 33aastaselt.

Siinmaast, kes sai Pärnu linnaarhitektiks 1925. aastal, kujunes üks kuurordi väljaehitajaid. 15 aastaga jõudis ta projekteerida Pärnus 84 hoonet ja palju väikeobjekte nagu kioskid ja käimlad. Samuti kavandas ta mööblit ja ruumide sisekujundust.

Siinmaa kavatsus oli anda Pärnule aedlinna ilme. Ta projekteeris ranna piirkonda ühtses stiilis kõrgete viilkatustega hooneid. Tema tuntuim töö on kahasse arhitekt Anton Soansiga loodud Rannahotell.

Siinmaa on ainus eestiaegne arhitekt, kelle töödest on säilinud album, mis asub arhitektuurimuuseumis. Siinmaa lahkus Eestist teise maailmasõja ajal ja suri 1948. aastal Rootsis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles