Pärnu linnapea: edaspidi selline loomade tsirkus Pärnus oodatud ei ole (6)

Raido Keskküla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsirkus Pärnu Maxima parklas
Tsirkus Pärnu Maxima parklas Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Pärnu linnavalitsuse avalike ürituste lubade komisjon väljastas eksootiliste loomade tsirkusele Zoo Impeeriumile loa neljaks tsirkuseetenduseks, mis on tekitanud loomaõiguslastes paksu pahameelt ja vastakaid tundeid.

Linnvalitsuse teatel on teema vastuoluline ja murettekitav. Kuigi täna loast keeldumiseks seaduslik alus puudub, on linnapea Romek Kosenkraniuse seisukoht väga selge: „On täiesti lubamatu, et loomi piinatakse või väärkoheldakse. Loomade ebaeetiline kohtlemine on taunitav ükskõik kus, olgu siis selleks kodune majapidamine või tsirkuseareen.“

Pärnu linnavalitsuse pressiesindaja teatel on Zoo Impeeriumi etendused tekitanud poleemikat teisteski Eestimaa linnades.

Pärnu linnavalitsus on seisukohal, et edaspidi seesugune loomatsirkus linnas oodatud ei ole.

„Pärnu linnapeana toetan seadusandliku initsiatiivi, et Eesti Vabariigis kehtestataks rangemad normid loomade kasutamise üle erinevates valdkondades s.h. tsirkuseetenduses. Paljud loomi kasutavad etendusasutused suhtuvad juba vastustundlikumalt loomade hoiutingimustesse ning seetõttu ei saa nendele väärkohtlemist otseselt ette heita, kuid alati jääb küsitavaks loomade kasutamise eetiline aspekt,“ lisas Romek Kosenkranius.

Euroopa veterinaaride föderatsioon on avaldanud seisukoha, mis soovitab kõigil Euroopa riikidel keelustada metsloomade kasutamine rändtsirkustes. Tänaseks on Euroopa Liidus üheksa riiki keelanud loomade kasutamise tsirkustes. Eestis paraku keelustamiseks tänini seaduslikku alust ei ole.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles