Politseinikud jäid lõplikult süüdi altkäemaksu võtmises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Künnapuu (vasakult), Kaido Must, Jüri Pilt, Kristjan Seero ja Lauri Alu kohtusaalis.
Rainer Künnapuu (vasakult), Kaido Must, Jüri Pilt, Kristjan Seero ja Lauri Alu kohtusaalis. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Altkäemaksu võtmises nii maa- kui ka ringkonnakohtus süüdi jäänud kolme liikluspolitseiniku süüdimõistmine jõustus täna lõplikult, kuna riigikohus ei võtnud nende kaitsjate kassatsioonkaebusi menetlusse.

Mullu mai alguses kuulutas Pärnu maakohus kohtuotsuse resolutiivosa, millega mõisteti süüdi Jüri Pilt (43), Rainer Künnapuu (39) ja Kaido Must (39), keda süüdistati Lääne prefektuuri teenistuses olles altkäemaksu võtmises. Pilti süüdistati ka altkäemaksu vahendamises ja ametisaladuse hoidmise kohustuse rikkumises. Samuti mõisteti süüdi kolm politseiametnikele liiklustrahvist pääsemiseks ja info saamiseks altkäemaksu andnud meest: Kristjan Seero (30), Ahti Käsi (45) ja Lauri Alu (33).

Karistuseks mõistis maakohus Pildile altkäemaksu võtmise ja vahendamise eest kaks aastat vangistust tingimisi kaheaastase käitumiskontrolliga katseajaga. Ametisaladuse hoidmise kohustuse rikkumise eest karistati Pilti rahalise karistusega 50 päevamäära ulatuses ehk summas 842.50 eurot.

Künnapuud ja Musta karistas kohus altkäemaksu võtmise eest ühe aasta ja kuuekuulise vangistusega tingimisi 18kuulise käitumiskontrolliga katseajaga. Seerole, Alule ja Käsile mõistis kohus karistuseks altkäemaksu andmise eest üheaastase vangistuse tingimisi 18kuulise käitumiskontrolliga katseajaga. Sundraha ja menetluskulude katteks mõisteti meestelt riigi kasuks välja kogusummas üle 3900 euro.

Mullu septembris jättis Tallinna ringkonnakohus süüdimõistmise jõusse. Ringkonnakohus tegi maakohtu lahendisse vaid ühe muudatuse, pikendades Käsi katseaega kolme aastani.

Seepeale esitasid Musta, Käsi, Pildi ja Alu kaitsjad kassatsioonkaebused riigikohtusse, kuid need ei saanud täna menetlusluba. Seega meeste süüdimõistmine jõustus lõplikult.

Süüdistuse kohaselt jätsid liiklusjärelevalvet teostanud politseinikud Künnapuu ja Must 2010. aasta suvel Pildi palvel vormistamata tema tuttavate Seero ja Käsi liiklusrikkumiste materjalid ja said selle eest altkäemaksu. Peale selle andis Pilt oma tuttavale Alule teenete vastu mitmel korral teada liikluspatrulli asukohast. Samuti rikkus ta ametitegevuses teatavaks saanud saladuse hoidmise kohustust, edastades mitmele oma tuttavale politseiinfosüsteemist KAIRI andmeid erinevate sõidukite omanike kohta.

Altkäemaksuna andis Seero Pildile ahvenafileed ja angerjat ning Käsi 24 purki õlut, mille Pilt vahendas Künnapuule ja Mustale. Alu vahetas Pildi kasutuses olnud sõiduautol freooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles