Pärnu loodab reoveesette haisust vabaneda

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reoveepuhasti Vana-Pärnu heitveepuhastusjaamas. Foto on illustreeriv.
Reoveepuhasti Vana-Pärnu heitveepuhastusjaamas. Foto on illustreeriv. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Pärnu Vesi esitas keskkonnainvesteeringute keskusele rahataotluse, et renoveerida praegune reoveepuhastusjaam ja võtta reoveesette käitlemisel kasutusele uus, haisuvaba tehnoloogia.

Praegu kuulub Pärnu nende linnade hulka, kus elanikud kannatavad reoveepuhastist leviva leha käes, vahendas ERR.ee "Aktuaalset kaamerat".

Riigikogus tutvustatud keskkonnakomisjoni raportis reoveesettest põhjustatud keskkonnahäiringu ehk haisu vähendamise võimalustest nimetatakse mitme probleemse linna kõrval Pärnutki. Nüüd on otsustatud kasutusele võtta uus, haisuvaba tehnoloogia.

Praegu segatakse sete tugiainetega, toimub kompostimine, misjärel valmib mullataoline materjal, mida kasutatakse haljastuses. Uus settekäitluse tehnoloogia on haisuvaba, sette maht väheneb oluliselt ja selle kasutamisvõimalus laieneb.

Praegu ei saa sellest, et Pärnus kõnealust tehnoloogiat peatselt kasutama hakatakse, veel kindlas kõneviisis rääkida, kuid ootused on suured.

"Me oleme esitanud 21. jaanuaril keskkonnainvesteeringute keskusele ühtekuuluvusfondi neljandasse taotlusvooru rahastamistaotluse, et settekäitlus viia uuele alusele. Ja me peame ootama otsust arvatavasti suve alguseni, juunikuuni," ütles Pärnu Vee juhataja Garri Suuk teleuudistele.

Haisuvaba settekäitlus Pärnus vajaks tagastamatut abi 4,3 miljonit eurot, omaosalus oleks 800 000 eurot. Positiivse otsuse korral algaks uuel tehnoloogial põhinev settekäitlus kahe aasta pärast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles