Kindlustuskelmist politseiniku karistamine tüürib kokkuleppemenetlusele

Asso Puidet
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Tänasel eelistungil võttis koos kaasosalistega kindlustuspettuses süüdistatava Pärnu endise kõrge politseiametniku Toomas Tomsoni kohtuprotsess kursi kokkuleppemenetlusele.

Ehkki kohtueelse uurimise ajal esitles meedia Tomsonit kui kindlustuspettustega tegelnud jõugu juhti, käsitletakse end paarikümne aastaga ülemkonstaabliks töötanud Tomsonit selles kohtuasjas vastavalt karistusseadustikule kui kaasaaitajat ehk isikut, kes tahtlikult osutab teise isiku tahtlikule õigusvastasele teole füüsilist, ainelist või vaimset kaasabi. Mitte aga kuritegeliku ühenduse organiseerijana.

“Selleks peab olema püsiv isikute ühendus, aga siin on kaks kindlustuskelmuse episoodi ja mõlemal puhul oli isikute ring erinev,” selgitas ringkonnaprokurör Merry Tiitus, miks menetleja isegi ei kaalunud Tomsonit süüdistada kuritegeliku ühenduse organiseerimises, mille eest võidaks määrata kuni viieteistkümne aasta pikkune vanglakaristus.

Karistused kindlustuskelmuse, võõra asja hävitamise ja dokumendi võltsimise eest, millega Tomson ja tema neli kuriteokaaslast ühtekokku 1,7 miljonit krooni kahju tekitasid, jäävad aga karmimal juhul viie aasta pikkuseks.

Ei ole just väga tõenäoline, et kokkuleppemenetluse käigus, mida Tomsoni kaitsja taotles ja millega kõik osalised päri olid, minnakse maksimumkaristuse peale.

Ei ole ka kannatanu Henri Võigemasti, kelle autorendifirmast üüritud 2008. aasta Volkswagen Golfiga kindlustuspettus korraldati, soovunelmaks see, et Tomson ja teised asjaosalised pikkadeks aastateks vangi läheksid. Tema huvides on, et kohtuasi jõuaks ruttu lõpule ja talle hüvitataks pettuse käigus hävinud sõiduk, mille liisingu jääkväärtus oli hävimise ajal 129 000 krooni.

“Nagu me siin täna kohtusime (eelistungit kuulama tulnud Tomson istus kohtusaali tagumises reas – A. P.), tervitasime, ka spordirajal kohtudes tervitame teineteist,” on Võigemast enda sõnade järgi ärimees ja talle ei loe mitte emotsioonid, vaid faktid ja numbrid pluss- ja miinuspoolel.

Kas ja millisele kokkuleppele jõutakse, võib selguda 7. maile lükatud eelistungil. Juhul kui ei jõuta, minnakse kohtulooga, mis hõlmab viit süüdistatavat, kaht kannatanut ning sadu ja sadu lehekülgi dokumentaalseid tõendeid, üldmenetluse korras edasi novembris. Kolm ja pool aastat pärast ööd, millal Võigemastilt renditud Volkswageniga Tomsoni perefirmale Soleil Invest kuulunud veoautot kindlustuspettuse eesmärgil rammiti. Teine kohtuasjas käsitletav, süüdistuse kohaselt Tomsoni osalusega kindlustuspettus, milles samuti hävis veoauto koos haagisega, toimus veelgi varem, 2008. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles