Eesti talved hukutasid Soomaale toodud konikud

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui konikud kaks aastat tagasi Soomaale jõudsid, olid nad heas toitumuses ning jooksid rõõmsalt ringi. Nüüd on ellujäänutest järel üksnes luu ja nahk ning nad otsivad toitu heinamaalt, kust veised on suurema rohu juba ära söönud.
Kui konikud kaks aastat tagasi Soomaale jõudsid, olid nad heas toitumuses ning jooksid rõõmsalt ringi. Nüüd on ellujäänutest järel üksnes luu ja nahk ning nad otsivad toitu heinamaalt, kust veised on suurema rohu juba ära söönud. Foto: Marko Saarm / Sakala

Soomaa loomapidaja Georg Artma kaotas kahe talvega üle kümne Hollandist toodud koniku ja ütles end olevat nüüdseks mõistnud, et üleujutusterikkas rahvuspargis neid loomi ületalve pidada ei saa, vahendas Viljandimaa päevaleht Sakala.

Loomade eest vastutav Artma rääkis Sakalale, et leiab järele jäänud nälginud ja haigetele loomadele uue kodu ning Soomaale neid ei jäeta. Kui mitmel pool Eestis võiksid väikest kasvu hobused talve vabas looduses suurte probleemideta üle elada, siis sealses rahvuspargis pole see võimalik.

„Rohkem nad siia virelema ei jää,“ kinnitas Artma Sakalale. „See on olnud ebaõnnestunud projekt.“

23 konikut jõudsid Soomaale 2011. aasta septembris. Hobused toodi Hollandist Eestisse selleks, et nad hakkaksid siinses rahvuspargis poollooduslikke karjamaid puhtana hoidma.

Soomaalt mõnikümmend kilomeetrit eemal otse Mõisaküla taga Pärnumaal elab paarisaja hektari suurusel territooriumil 37 konikut, kes on omaniku kinnitust mööda terved ja rõõmsad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles