Madalikule sõitnud Läti jahti pole lahti saadud

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Henn Soodla / Pärnu Postimees

Eile Pärnumaal Häädemeeste rannas merel madalikule sõitnud Läti lõbusõidujahti Santa Rita pole suudetud veel lahti tõmmata.


Lääne piirivalvepiirkonna pressiesindaja Janne Mets rääkis, et eile õhtul üritas jahti madalikult lahti tõmmata Mereinstituudi alus Merihärg, kuid katsed ebaõnnestusid. Lahtitõmbamisel osales ka üks Läti lipu all sõitev katamaraan, mis toimetas ühe Santa Rita pardal olnud naise Pärnusse.



Metsa andmetel Merihärg täna jahti madalikult lahti tõmbama ei läinud.



Avamerejahtide võidusõidu "Baltic Open Regatta´09" kodulehe andmetel on Santa Rita pardal kapten Martins Eglitis ja kaks meekonnaliiget.



Kuna Eesti laevad pole suutnud lätlaste jahti madalikult lahti päästa, paluvad lõunanaabrid abi kodumaalt, teatas regati koduleht.



Eile kella 4.30 ajal teatati Kuressaare merevalvekeskuse korrapidajale, et Pärnumaal Häädemeeste rannast umbes kahe kilomeetri kaugusel sõitis madalikule Läti lõbusõidualus Santa Rita viie inimesega pardal.



Õnnetuspaigal sadas vihma ning kiirusega 9-14 meetrit sekundis puhunud edelatuul kandis kreenis olnud jahi kaldale lähemale.



Kuna jahi kapteni mobiili aku oli tühjaks saanud ning korrapidaja ei saanud jahi pardal olnud raadiosaatjaga ühendust, hakkasid Pärnu kordoni piirivalvurid jahi täpset asukohta otsima.



Eile veid enne kella 8 teatas kohalik mees häirekeskusele, et märkas kreenis jahti Häädemeeste majaka lähedal.



Piirivalvurid sõitsid mootorpaadi ja kaatriga õnnetusse sattunuid abistama. Kui selgus, et ühel alusel viibinud mehel on tekkinud probleemid tervisega, toimetas piirivalve mehe kopteriga Pärnu lennuväljale, kust ta viidi Pärnu haiglasse.



Ülejäänud neli meeskonnaliiget meediku abi ei vajanud, samuti keeldusid nad helikopteriga maismaale minemast, jäädes jahi pardale aluse lahtitõmbamiseks abi ootama.



Kohalik kalamees pakkus abi Santa Rita lahtitõmbamiseks, kuid kohapeal selgus, et liiga madala veeseisu tõttu on tema alusega võimatu lätlaste jaht lahti tõmmata.



Esialgse vaatluse kohaselt jahil vigastusi ega leket ei ole täheldatud.



Pardale jäänud nelja meeskonnaliikme tervislik seisund oli hea, meditsiinilist abi nad ei vajanud



11,78 meetrit pikk ja 1,52 meetrise süvisega alus oli teel Lätist Pärnu jahisadamasse, et osaleda avamerejahtide võidusõidul "Baltic Open Regatta´09".

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles