Hansapäevadeks tasub varuda tunde

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna värava juures valvas sissepääsu hansaturule vahimees.
Tallinna värava juures valvas sissepääsu hansaturule vahimees. Foto: Urmas Luik

Täna Pärnus Vallikääru aasal alanud hansapäevade külastamiseks tasub varuda hulga sularaha ja palju aega, üritusel võib osta haruldasi Eesti tooteid ja süüvida meie ajaloosse.


"Suvepealinna on saabunud suvi," tõdes Pärnu linnavolikogu esimees Ahti Kõo tänavusi hansapäevi avades. Tuhanded pärnakad ja linnakülalised jõudsid juba müügilettidele tiiru peale teha, kuid süvenemiseks jäi isegi kolmest tunnist väheks.



Keskaja turg avatakse taas laupäeval kell 10 ja kauplemine kestab kella 20ni. Pühapäeval on turg avatud 10-16.



Lastega pered võivad oma sammud seada Munamäele, kus asub lastelinn. Avatud on õpituba, kus saab vöötaskuid ja kivist mosaiiki teha, puukoorest laevukesi meisterdada, märgile mustreid joonistada, kive maalida ja kangastelgedel vaipu kududa. Keskaegses linnakus võib naelu paku sisse lüüa, kahemehesaega saagida, maas lebavat kabet mängida, tahvlitel puslet kokku panna.



Õpetatakse pajuvilesid meisterdama


"Kõik see on ilma rahata, õpitoas küsime vaid mõne asja eest materjaliraha," ütles lastelinna juht Merle Luts. Tema isa õpetab pajuvilesid tegema, Janne Ristimets mängib lastega mitmesuguseid mänge.



Vibuklubi Meelis pakub sportvibudega märgi laskmise võimalust (10 noolt 20 krooni), karussellitiir maksab 35 ja traksidega hüppamine 60 krooni.



Üle tee ehk Tallinna värava alt läbi tulles vasakut kätt asub Pärimusküla, kus on pealava, Ranna rantšo koduloomad, leiva- ja kalaturg. Kohe sissepääsu juures müüb Eddi Leet keraamikat, veidi Munamäe poole kaupleb Punane torn klaasehetega ja pakub võimalust neid ise valmistada.



"Kui ise vaeva näete, saate klaasehte poehinnaga võrreldes poole odavamalt kätte," rääkis Punase torni perenaine Leili Kokk. "Peale selle emotsioon, sest ise tehtu on tavalisest kaubast alati armsam."



Lapsed nägid vaeva


Kes emotsionaalseid esemeid soovib, sellel tasub üles otsida Pärnu lastekodu müügilett, kus pakutakse laste valmistatud kaelaehteid, keraamilisi ja nõelvilditud esemeid. "Sel aastal toimus keldris lastekodu savimalev, mille tööd on siin müügil. Iga savieseme taga on meistri nimi," kõneles lastekodu kasvataja Valdur Kolla.



Toidulettidel pakutakse suitsusinki, õuna-ingverijooki, vorste ja juuste. Esindatud on ainsana Eestis sini- ja valgehallitusjuustu valmistav Luke farmi meierei, mille tooted on Rimisse ja Selverissegi jõudnud.



Hansapäevade juustuvalik on kauplustest tunduvalt rikkalikum, 280grammine juustupäts maksab 50 ja 70grammine 25 krooni. Müügil on 14 juustusorti.



"Mul on heameel Eesti oma toodete üle," ütles hansapäevade peakorraldaja Ulla Lehtsaar. "Soovitud on lausa samasuguseid praekartuleid nagu eelmisel aastal. Tahaks, et inimesed saaksid siin mõnusalt istuda ja programmi nautida, et neil poleks kuhugi kiiret."



Vallikääru aasa poole minnes satub külastaja Muinaskülla ja Keskaja külla. Esmalt tutvustab Mõniste muuseum elu ligi 3000 aastat tagasi, näidates tulevurriga tule süütamist, pulgaga ketramist, jahvekiviga jahvatamist. Maitsta saab odrakakku, rukist sel ajal Eestis veel ei tuntud. Kasutatavad jahi- ja tööriistad olid luust otstega.



Pakutakse karaskit ja näidatakse mõõgavõitlust

Edasi tutvustab MTÜ Kalevite Kange Rahvas 11.-12. sajandi elulaadi. Pakutakse karaskit ja suppi, näidatakse mõõgavõitlust, räägitakse eestlaste selleaegsest elust.



Viimasena pakub MTÜ Äigarid võimalust osaleda mängus, kus 17. sajandi Pärnu linnamüüride taha on saabunud talupojad. Ehitatakse püst- ja sepikoda, valmistatakse läätse- ja odrajahuputru, tehakse võid, valatakse tinanööpe, pestakse künas riideid.



Samas asub võitlusklubi Turm. Laupäeval kell 13.30 algab jalameeste võitlus kilbi ja mõõgaga, lõppvoor on kell 16.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles