Laulu- ja tantsupeotuled kohtusid Pärnu jõel

Karin Klaus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ruhnu Karu on Saaremaa poole teel.
Ruhnu Karu on Saaremaa poole teel. Foto: Ants Liigus

Eile õhtul jõudsid 13. juunil Tartus ja 23. juunil Kihnus sündinud laulu- ja tantsupeo tuled Pärnusse, kus need jõel ühendati ja pärast rahvarohket simmanit Kuressaare poole teele saadeti.


Pärnu jõele Kesklinna silla juurde saabusid jahta Ruhnu Karu, viikingilaev Turm, haabjad ja veel suur hulk väiksemaid aluseid, kes tegid sadade kallastel ja sillal seisvate pealtvaatajate rõõmuks jõel auringe. Jahtal mängis muusikat etnorokkbänd Oort, kallastel elasid kaasa rahvatantsijad ja –lauljad. Õhtu edenedes süüdati jõel rõngasristid.



Pool päeva sadanud vihm sai TuleTulemise tseremooniaks otsa, taandusid isegi ähvardavad äikesepilved. Tuletoojate kohal tõmbus taevas selgeks ja paatide randumise eel joonistus jõe kohale vikerkaar.



Laulupeo- ja tantsupeotuled loitsiti üheks ja toodi Pärnu sadama kaile, tule võttis vastu ning andis Pärnumaa rahvatantsijatele Eesti rahvatantsu ja rahvamuusika seltsi esindaja Maie Orav. Ligi 400 rahvatantsijast koosnev inimkett kandis Linnutajate torupillimuusika saatel tule käest kätte jahtklubisse, kus seda tervitasid Maie Orav, Pärnu linnapea Mart Viisitamm ja Pärnu maavanem Toomas Kivimägi.



Rahvast tulvil jahtklubis algas simman, jalga keerutasid nii rahvatantsijad kui pealtvaatajad.



Päikeseloojangul kanti peotuli taas Ruhnu Karu pardale ning koos Eesti meeste lauluseltsiga jätkus TuleTulemise teekond Kuressaare poole. Jahtat saatsid merele paljud suuremad ja väiksemad jahid ning kaldal lehvitav rahvas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles