Kaitseliitlased korrastavad metsavendluse paiku

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseliidu maja Pärnus.
Kaitseliidu maja Pärnus. Foto: Ants Liigus

Kaitseliidu Pärnumaa maleva sadakond liiget paneb täna käed külge, et teha kodukohas korda metsavendadele püstitatud mälestusmärgid ning jõuda pärastlõunal Georg Koldi viimase punkri asukohta Tootsi tee ääres.


“Keskendume seekord suvisel väljaõppevälisel kogunemisel maakonna sõjaajaloo uurimisele ja asjakohastele talgutöödele,” rääkis Kaitseliidu Pärnumaa maleva pealik major Mehis Born.



Kaitseliitlaste seekordse kogunemise kandev mõte on metsavendlus Pärnumaal, sest tänavu möödus 60 aastat märtsiküüditamisest. Traagilisest sündmusest, mis Eesti Vabariigi eest võidelnutelt võttis enamiku toetajaist.



Borni jutu järgi teevad kogunemisele suunduvad kaitseliitlased kodukandis korda metsavendlusega seotud paiga, olgu siis mälestuskivi, matmiskoha või punkri asukoha.



Mälestusküünla süütavad Korbe malevkonna liikmed Ertsmal relvastatud võitluse liidu juhtkonna langemiskohas, Eesti sõjameeste mälestuskirikus Toris ja Vändra mälestushiies metsavendadele püstitatud mälestuskivi juures.



Kikepera malevkonna teele jäävad Kaikopli talu maadele püstitatud mälestuskivi ajalehe Eestlane väljaandjatele ja Saarde kalmistule ümbermaetud metsavendade kalmud ning Metsapoole koolimaja seinale paigaldatud tahvel võitluses langenud koolijuhataja Elmar Toomingale.



Soontagana malevkond korrastab Tuuraste lähedal Saueaugu metsas langenute viimase, 6. oktoobril 1945 toimunud lahingu paiga.



Üritus tipneb malevlaste koondumisega legendaarse valgekaartlase, Põltsamaa linnapea ja metsavenna Georg Koldi 1991. aasta heinakuul metsa püstitatud mälestusmärgi juurde.



Korbe malevkonna liikmed korrastavad oma punkris surnud Georg (Jüri) Koldi hauakivi ümbruse. Toimub päevakohane ajalootund ja 8. juulil 1948 samas hukkunud ning surmani Eestile truuks jäänud Koldile pühendatud mälestustseremoonia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles