Uus vesipiibubaar sattus seadusega vastuollu

Teet Roosaar
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädala algul avatud vesipiibubaari üks omanikest Kristo Kivimäe loodab tubakaseaduse nõuded kiiresti täita ja baari uuesti avada.
Nädala algul avatud vesipiibubaari üks omanikest Kristo Kivimäe loodab tubakaseaduse nõuded kiiresti täita ja baari uuesti avada. Foto: Ants Liigus

Pärnu kesklinnas nädala algul avatud vesipiibubaar Hookah Lounge pidi ajutiselt uksed sulgema, sest nende tegevus oli tubakaseadusega vastuolus.


Tubakaseaduse järgi on suitsetamine toitlustusettevõttes lubatud üksnes suitsetamiseks ette nähtud suitsetamisruumis või toitlustusettevõtte müügikoha vahetus läheduses väljaspool siseruume asuval hooajalisel laiendusel. Suitsetamisruumis ei tohi toitu kohapeal serveerida ja tarbida.



Ainult ventilatsioonist ei piisa


Pühavaimu 18 asuvas vesipiibubaaris oli vaid üks ruum, kus teenindati kliente ja pakuti võimalust vesipiipu tõmmata. Suitsetamiseks olid ehitatud eraldi alad, mille kohal oli ventilatsioon, kuid suitsetamisalad polnud muust ruumist kuidagi eraldatud.



Seni on vesipiibubaarid Pärnus olnud rannas telkides, kust õhk vabalt läbi liigub. Suletud ruumi vesipiibubaari tegemine äratas linnakodanike tähelepanu ja nad pöördusid Pärnu Postimehe poole küsimusega, kas vesipiibu tõmbamine erineb kuidagi sigareti tõmbamisest.



“Vesipiip kuulub tubakatoodete alla,” kinnitas Pärnu linnavalitsuse linnavara peaspetsialist Elo Juursalu ja lubas kolmapäeval asja uurima minna. Pärast tema külaskäiku ei avanud kella 15st südaööni lahti olnud baar enam uksi.



“Seal oli kaks noort ettevõtjat,” rääkis Juursalu. “Selgitasin, et nad peavad oma tegevuse tubakaseadusega kooskõlla viima, ning nad lubasid ümberehitusi teha ja hooajaliseks laienduseks linnavalitsuselt loa taotleda.”



“Algul läks jah natuke viltu,” tunnistas Kristo Kivimäe, kes koos Katri Leevandiga Pärnu esimese vesipiibubaari avamiseks ligi 100 000 krooni on investeerinud. Noored kavatsevad tubakaseaduse nõuded nii kiiresti kui võimalik täita ja loodavad baari nädala pärast uuesti avada.



Linnaametnik pakkus lahendusi


Kas vesipiibu tõmbamine peab käima hermeetiliselt suletud tõmbekapis või piisab laeni mitte ulatuvatest seinadest ja heast ventilatsioonist? Vastust sellele küsimusele ei oska esimese hooga anda isegi Pärnu tervisekaitsetalituse direktor Peeter Piik, sest vesipiibubaare pole Pärnus varem olnud.



Tallinnas on kuus vesipiibubaari, millest ühes on sein maast laeni. “Teistes pole ma tükk aega käinud. Vanasti olid need kõik lahtised ja avatud,” rääkis Kivimäe.



Kivimäe ja Leevand on Pühavaimu 18 omanikuga sõlminud kaheaastase rendilepingu ja kavatsevad vesipiibubaari aasta läbi pidada.



“Mõtlesime, et tavalisi baare on Pärnus palju, aga vesipiibubaare veel pole,” lausus Leevand.



Vaatamata esialgsele ebaõnnestumisele, on Tallinnast tulnud ettevõtjad seni vaid heatahtlikku suhtumist kogenud. “Üks 50aastane mees tuli ja ütles, et tal on hea meel, et Pärnusse selline asi on tehtud. Uuritakse, millal avame. Linnavalitsuse töötaja selgitas, mille vastu oleme eksinud, kuid pakkus konkreetseid lahendusi,” kõneles Kivimäe.



Vesipiibubaaris sai enne sulgemist tõmmata ligi kümmet tubakasorti, esimene piibutäis maksis 99 ja iga järgnev 55 krooni. Pakutakse aroomikohvi ja puruteed, kavas on lauamänge soetada. Kahe päeva jooksul, mil baar lahti oli, külastas seda palju eri vanuses inimesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles