Vändra alevist peegeldub rahulolu

Anu Jürisson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi Vändra tervishoiukeskuse ehituse rahastamise võimalusi tuli kaua nuputada, sai paari tuhande elanikuga alevi hiigelehitis lõpuks valmis.
Kuigi Vändra tervishoiukeskuse ehituse rahastamise võimalusi tuli kaua nuputada, sai paari tuhande elanikuga alevi hiigelehitis lõpuks valmis. Foto: Ants Liigus

Vändra alev oli veel hiljuti üks kohti, mis oli hädas tööjõu-, mitte tööpuudusega. Kuigi olud on sealgi muutunud, näib alevis kulgevat elu jätkuvalt keskmisest paremini.


Geomedia hindas hiljuti alevi haldusvõimekuselt Pärnumaal Pärnu linna, Audru ja Paikuse valla järel neljandaks.

Vändra alevis minnakse volikogu valimistele vastu rahulikult, sest kahe suurema kandideerijate arvuga valimisliidu vahel valitseb nende esindajate kinnitust mööda rahu ja koostöövalmidus. Volikogu senise tööga ollakse samuti rahul, sest tehtud on kohati rohkem, kui ihata julgenuks.

Peale kahe valimisliidu püüavad Vändra 15-liikmelises alevivolikogus mõnd kohta Kesk- ja Reformierakond. Keskerakonna nimekirjas kandideerib üks noor ja Vändra alevis esimest korda välja tulnud Reformierakonna nimekirjas kaks noort inimest.

Opositsiooni polnud

Eelmine kord Keskerakonna nimekirjas kandideerinud ja valimisliit Vändraga napi koalitsiooni moodustades volikogu esimeheks saanud Niida-Anita Morgen kuulub seekord hoopis valimisliit Vändra nimekirja ühes alevivanem Toomas Sontsiga.

Keskerakonna nimekirja ainsa esindaja Helari Kitsniku selgitust mööda on neil käimas põlvkondade vahetus ja järgmisel korral on erakonna nimekiri loodetavasti taas pikem.

Teise osaleva valimisliidu - Vändralase nimekirjas kandideerib osa neid inimesi, kes eelmistel valimistel 2005. aastal kandideerisid valimisliidu Vändramaa all. Vändramaa jäi tookord esialgu napilt opositsiooni Keskerakonna ja Vändra sõlmitud koalitsiooni tõttu. Nii toonase Vändramaa, nüüd Vändralase liikmest kunagise koolijuhi Olga Kängsepa kui valimisliit Vändrasse kuuluva Toomas Sontsi kinnitust mööda tänu volikogu osapoolte heale koostööle tegelikkuses opositsiooni ei tekkinudki. Nüüdki kinnitab Vändralases kandideeriv AS Wendre finantsjuht Veli Piikmann, et olulisi eriarvamusi kahe valimisliidu vahel pole ja eesmärk on tuua volikokku uusi mõtteid.

Mõlemale valimisliidule ja Reformierakonnale on ettevõtluse ja töökohtade loomise soodustamine üks suuremaid järgmiste aastate eesmärke. Nii mõnigi samm selleks on tehtud, töökohti on juurde toonud või toomas näiteks valminud tervishoiukeskus ja selle kõrvale riigi vedamisel rajatav hooldekodukompleks erivajadustega inimestele.

Tehtud sai nii mõndagi

Viimaste aastate olulisematest tegemistest nimetas alevivanem Sonts rahastuse saamist kogu alevi vee- ja kanalisatsioonivõrgu rekonstrueerimiseks ja puuduva osa väljaehitamiseks. Praeguseks on tehtud hanked ja leitud projekteerijad, ehitustööd algavad järgmise aasta alguses ja peavad olema lõppenud 2012. aasta septembri lõpuks. Koostöös riigi ja Vändra tarbijate ühistuga muudeti turvaliseks keskasula liiklus ja tagati ühtlasi paiga esinduslik välimus.

Veel sel aastal peaks tööle hakkama jäätmejaam, kuhu kõik alevi ja valla elanikud saavad tasuta ära anda suuremõõtmelisi ja liigiti jäätmeid. Ühistööna on valmimas Vändra prügila sulgemise projekt, mille rahastamistaotlus esitatakse taotlusvooru avanemisel Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondi.

Aastatepikkuse ettevalmistuse tulemusel on valmis saanud tervishoiukeskus, kuhu on koondatud enamik meditsiini- ja hoolekandeteenuseid.

Alevi kultuuri- ja spordielu edendamiseks oli tegevuskavas projekteerida alevisse uus raamatukogu ning kuna saadi rahastusotsus, jõuti ehitusega alustada. Senisesse lasteraamatukogu majja on kolimise järel kavas sisustada noortekeskus.

Kultuuriministeeriumi toetatud tervisespordikeskuse projekti käigus on alevi staadioni kõrvale, kultuurimaja keldrikorrusele ja parki ehitatud mitu spordirajatist, jäänud on veel staadioni ja Vändra võimla renoveerimine. Sontsi selgitust mööda on viivitused põhjustatud sellest, et lähtutud on põhimõttest kasutada ära kõik võimalused saada suurinvesteeringuteks raha ELi eri fondidelt, kuhu ei saa taotlusi esitada igal ajal, vaid peab jälgima, millal üks või teine meede avaneb.

Ümbruskonna viie omavalitsuse ühinemisse suhtuvad mõlemad kandideerivad valimisliidud pooldavalt.

Piikmanni sõnutsi pole valimisliidul Vändralane oma alevivanema kandidaati välja vaadatud, valimisliidul Vändra on selleks jätkuvalt senine alevivanem Toomas Sonts.

Kristjan Vaino, Reformierakond

Olen oma loomult aktiivne ja ettevõtlik inimene. Kandideerin, kuna tahan kaasa lüüa ja anda oma panuse kodukoha arengusse. Kuna minu lähedased, sugulased ja sõbrad elavad Vändras, puudutab alevi areng otseselt neidki. Pole mõtet kauem oodata ega kõrvalt vaadata, vaid tarvis on kohe kaasa lüüa.

Reformierakonna nimekiri on Vändra alevis valimistel esimest korda väljas. Oleme koos sõbra Martiniga selle tee rajajad. Tuleb tõdeda, et praegune Vändra on nelja aasta tagusega võrreldes palju muutunud, tehtud on suuri asju.

Soovime Vändra alevi ja valla ühinemist. Samuti sporditegemise ja tervislike eluviiside sügavamat juurutamist. Tahame rajada ühe suure ja korraliku laste mänguväljaku. Korda teha mälestised ja Vändra kalmistu. Äratada kõikide inimeste huvi oma kodukoha vastu. Teha alevijuhtimise kõigile vändralastele selgeks.

Kurb on see, et noorte seas on palju ükskõiksust oma kodukoha suhtes. Seda suhtumist proovime parandada.

Hea on see, et vanemad inimesed on aktiivsed. Leiame, et tuleks kaasata ja innustada noori Vändra alevi elus kaasa lööma.

Ühelt maalt peame seda elukest siin edasi viima hakkama. Elukeskkond olgu noorte arengut soosiv ja vanematele inimestele peab alevist saama senisest veel väärikam elukoht.

Rõõm on tõdeda, et Vändra alev on mõne muu valla või linnaga võrreldes elujõuline ja tugevalt arenguvõimeline. Oleme ju ainus alev Eestis. Vanematele inimestele soovime rohkem koostöövalmidust ja sallivust üksteise suhtes.

Usaldage ja innustage noori, sest nende päralt on tulevik! Lõpuks on eesmärk ju üks - parem kodukoht. 

Helari Kitsnik, Keskerakond


Kandideerin sellepärast, et Vändra alevivolikogus on liiga vähe inimesi, keda huvitaks noorte käekäik. Olen Tallinna ülikooli üliõpilane, kuid käin pea iga nädalavahetus kodukandis ning tunnen Vändra elu vastu rohkem huvi kui kooliajal, sest näen reaalset võimalust volikogus nende heaks midagi ära teha.

Kohalikel noortel on liiga vähe tegevust, see omakorda viib neid tegema ulakusi. Häbiväärne on see, et Vändra gümnaasium, mis on Pärnumaa suuremaid koole, omab maakonna üht kehvemat võimlat. Selle renoveerimist lubatakse juba aastaid, kuid tegudeni ei jõuta. Seisan selle eest, et lõpuks mõte teostuks.

Olen ainus keskerakondlane kandideerimas Vändra alevivolikokku, kuna käimas on põlvkondade vahetus. Järgmisel korral on meid tõenäoliselt juba rohkem.

Toomas Sonts, valimisliit Vändra

Oleme taas väljas sama valimisliiduga kui eelmistel volikogu valimistel, sest paljud meie algatatud suurprojektid on lõpukorral, pooleli või veel algusjärgus. Oleme valmis neid edukalt lõpuni viima ja vastutama, kui midagi peaks ebaõnnestuma. Samal ajal oleme avatud koostööks nii Vändralase kui erakondadega.

Meie nimekirjas on esindatud eri elualade, huvi- ja vanusegruppide esindajad, et nende kaudu jõuaksid kõigi meie kaaskodanike huvid volikogu saali ja seal otsustatu valijateni.

Peame oluliseks piirkonnas ettevõtluse soodustamist ja selle tulemusel kõrget tööhõivet, haridustaset, meditsiini- ja sotsiaalteenuste arengut, ajaveetmisvõimaluste ja noorte tegevuse mitmekesistamist. Kõik meie tegevuskavas seatud eesmärgid on realistlikud ning teostatavad mõistliku aja- ja rahakuluga. Tulevikku näeme ühise omavalitsusena, mille koos Vändra aleviga moodustavad Vändra, Kaisma, Tootsi ja Järvakandi vald.

Veli Piikmann, valimisliit Vändralane

Meie nimekirjas on üheksa kandidaati, eri elualadelt ja eri vanuses. Kõik on kauaaegsed Vändra alevi elanikud. Osa meie nimekirjas kandideerijatest on osalenud eelmiste volikogude töös ja nende abiga on Vändras palju korda saadetud.

Soovime edasiviivat koostööd volikogu ja alevivalitsusega.

Praeguses majandusseisus peame eelkõige vajalikuks toetada ettevõtlust ja  töökohtade loomist. Toetame spordi-  ja kultuurielu, tegeleme noorte ja vanurite probleemidega. Pooldame Vändra alevi ühinemist Vändra, Tootsi, Kaisma ja Järvakandi vallaga.

Me toetame alevi elanike häid algatusi ja aitame neid ellu viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles