Pärnumaa õed kogunesid Toompea asemel koolitusele

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu haigla.
Pärnu haigla. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Eile Toompeal Stenbocki maja ees protestinud meditsiiniõdede hulgas Pärnumaa omi organiseeritult ei olnud, selle asemel läksid meedikud Pärnu haiglasse koolitusele.


SA Pärnu Haigla saali kogunes keskpäevaks ligemale 60 meditsiiniõde kõikjalt Pärnumaalt. Tasuta õppepäeva juhatas Lääne-Tallinna keskhaigla õde Inga Zopp. Omandati igapäevatöös vajalikke teadmisi, nagu kateteriseerimise meetodid, insuldijärgsed kõhulipõetuse võimalused ja lamatis- ning muude haavandite ennetus ja hooldus.



Õdede liidu Pärnumaa piirkonna esimees Tiina Sildver märkis, et meeleavaldusest, mille korraldasid Eesti õdede liit ja Eesti tervishoiutöötajate ametiühingute liit, nad osa võtta ei saanud, kuna piketist teatati liiga hilja.



“Meie ühenduses on 265 liiget, neist töötab Pärnu haiglas 176. Hiline piketiteate saamine ei andnud meile võimalust tööd nii ümber korraldada, et patsiendid ei kannataks. Kuna samale päevale oli meil ammu õdede koolitus planeeritud, siis loobusime,” selgitas Sildver.



Samal ajal kinnitas piirkonna esimees, et nad on mõtetes kolleegidega Tallinnas ja ühinevad nõudmistega uute kärbete vastu.



Haigekassa tegi valitsusele ettepaneku kärpida tervishoiuteenuste piirhindu kuue protsendi võrra, mis peaks säästma pool miljardit krooni. Õdede suurim nördimus on, et varasemate eelarvekärbete tõttu jäid nad ilma kõikvõimalikest lisatasudest.



SA Pärnu Haigla ülemõe Margit Seppiku sõnutsi on Pärnu haiglas olukord stabiilne, sest siin preemiasüsteemi ei muudetud. Peale selle koordineerivad haigla juhtõed meditsiinivahendite efektiivset kasutamist, mis annab kokkuhoidu.



“Kuueprotsendine kärbe, mida haigekassa planeerib, tuleb meil arutusele novembrikuus,” märkis Seppik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles