Gripi vastu saab organismi tugevdamisega

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niisugune näeb A-gripiviirus välja viroloogialaboratooriumis.
Niisugune näeb A-gripiviirus välja viroloogialaboratooriumis. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Eile alustas Eesti tervisekaitseinspektsioon kampaaniat "Gripi vastu - levita infot, mitte viirust", andmaks teavet gripist hoidumiseks.


"On neli põhitõde: pese käsi, köhides või aevastades kata suu, haigestunuga hoia vähemalt meetrist distantsi, haigena jää koju ja kutsu arst," loetles tervisekaitseinspektsiooni peadirektor Tiiu Aro.



Pärnumaal haigestus eelmisel nädalal viirusesse 199 inimest, kellest 112 olid lapsed.



"Grippi ei ole diagnoositud. Soovitame tihti käsi pesta, värskes õhus viibida. Aevastades paneb viisakas inimene taskuräti suu ette. Muide, jaapanlastel on kombeks varrukas ette tõsta: vahel tuleb aevastus ootamatult," rääkis Pärnu tervisekaitsetalituse juhtivspetsialist epidemioloogia alal Maie Köösel.



Et kolme esimese haiguspäeva eest enam hüvitist ei maksta, kipuvad paljud inimesed kindlasti haigena tööle. Üks kindlamaid viise gripile vastu panna on organismi tugevdamine.



Perearst Ene Kuusik Pärnu perearstikeskusest tunnistas, et tarbib haiguste ennetamiseks pidevalt mett. Kasulik olevat süüa küüslauku ja sibulat. Küüslaugu eeterlikud õlid toimivad sarnaselt immuunsüsteemi tugevdava punase päevakübaraga.



"Tähtis on süüa C-vitamiinirikkaid toite. Seda juba enne gripihooaja algust. Hoiduda tuleks käte, jalgade ja pea külmetamisest. Kui külm on näpistanud, juua kohe sooja melissi- või pärnaõieteed ja konsulteerida perearstiga," õpetas Kuusik.



Gripihooaeg algab tavaliselt oktoobris ja kestab aprillini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles