Kivimägi: Pärnu tegelik defitsiit kasvab 150 miljonini

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Kivimägi.
Toomas Kivimägi. Foto: Urmas Luik

Pärnu tulevase linnapea Toomas Kivimägi hinnangul jätkab Pärnu linna tähtajaks tasumata arvete summa suurenemist ja järgmisel aastal kerkib defitsiit 150 miljoni kroonini.


Kivimägi rääkis esmapäeval BNSile, et reedese seisuga oli Pärnu linnal tähtajaks tasumata arveid 25 miljonit krooni. Et linnal kõigi kohustuste tasumiseks raha pole, kasvab tasumata arvate summa aasta lõpuks 50-60 miljoni kroonini ja jätkab kasvu tuleval aastal.



Ideaalne oleks Kivimärgi sõnul olukord, kus Pärnu suudaks tähtajaks tasumata arvetest lahti saada 2010. aasta lõpuks. Hea tulemus oleks tasumata arvete summa vähenemine 10-20 miljoni kroonini.



Tasumata arvete probleemile pole Kivimägi väitel kiiret lahendust võtta. Uus linnavalitsus plaanib partneritega läbi rääkida ja saavutada kokkuleppe, mis lubaks tähtaja ületanud arved maksta graafiku alusel ehk igal järgmise aasta kuul ühe kaheteistkümnendiku summast.



Laenumahtu Pärnu suurendada ei saa ja pigem peaks seda vähendama, sest vastasel korral ületaks summa seaduses piiriks seatud 60 protsenti eelarve mahust. Linna eelarve tulud tuleval aastal tänavusega võrreldes pigem vähenevad, märkis Kivimägi.



Küll plaanib Pärnu võtta uue arvelduskrediidi. Senise 50 miljoni kroonine arvelduskrediidi peab linn tagastama selle aasta lõpuks.



Defitsiidi katmiseks pole Kivimägi jutu järgi muid võimalusi kui tegevuskulude vähendamine ja linnavara müük. Vara loodab uus linnavalitsus praegu plaani järgi tuleval aastal müüa 25 miljoni krooni eest.



Ühe esimese tegevusena kavatseb Pärnu ametisse asuv linnavalitsus asuda parandama suhteid rahandusministeeriumiga.



Ministeerium on külmutanud euroraha eraldamise Pärnu Vallikääru arendamise projektile, sest kahtleb linna suutlikkuses leida 10 miljonit krooni projekti omafinantseeringuks.



Saneerimistoetust Pärnu Kivimägi teatel riigilt taotleda ei kavatse.



Pärnu senine keskerakondlasest linnapea Mart Viisitamm on ajakirjanduse andmeil väidetavalt nõudnud linnavalitsuse ametnikelt, et need tasuksid tähtajaks tasumata arved arvelduskrediidiga. See tähendaks, et linn ei suudaks krediiti aasta lõpuks tasuda ja rikuks seega pangaga sõlmitud lepingut ning samuti saaks ületatud omavalitsuse laenudele seatud piirang.



Pärnu volikogu kinnitab seni maavanema ametit pidava Kivimägi Pärnu linnapeaks tõenäoliselt sel neljapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles