Sunseti peksjate kohtuasi algab kohtuniku apsu tõttu otsast

Eno-Gerrit Link
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu maakohtu kohtuniku Igor Pütsepa tehtud apsaka tõttu tuleb Sunseti peksjate kohtuasja uuesti arutada.
Pärnu maakohtu kohtuniku Igor Pütsepa tehtud apsaka tõttu tuleb Sunseti peksjate kohtuasja uuesti arutada. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Üle aasta kestnud kohtuistung Pärnus ööklubi Sunset juures toimunud Valga ärimehe Allain Karuse peksmise süüasjas algab uue kohtukoosseisuga nullist, sest Pärnu maakohus rikkus kriminaalasja arutamisel oluliselt kohtumenetlusseaduse norme.


Sellise otsuse tegi Tallinna rigkonnakohus eelmise kuu lõpus.



Tallinna ringkonnakohtu kohtunik Jüri Paap ütles, et oluliseks kohtumenetlusseaduse rikkumiseks oli ühel istungil tagaselja süüpingis olnud süüaluse Ivar Närepi advokaadi istungilt ära lubamine, samal ajal jätkati istungit ja kuulati tunnistajate ütlusi.



“Sel istungil kuulati üle viis tunnistajat,” seletas Paap.



Tallinna ringkonnakohtu kohtuniku sõnutsi võib süüaluse üle kohut tagaselja pidada, ent tema kaitsja peab asja arutamisel kohtusaalis viibima.



Sunseti peksjate süüasja arutas Pärnu maakohtu kohtunik Igor Pütsep.



Allain Karuse sõnutsi teeb kohtusaaga nullist alustamine tal meele mustaks. “Selline asi teeb ikka vihaseks küll, aga meie riigi seadused on juba sellised, mis pätte kaitsevad,” arvas kuriteo ohver uue kohtupidamise toimumisest.



Karuse möönis, et tema advokaat oli juba kohtuistungil avaldanud arvamust, et süüaluse advokaadi istungilt minemalubamine pole korrektne, ent kohtunikule seda meelde tuletama ei hakanud. “Kohtusaalis ei saa ju kohtunikku õpetama hakata,” ütles Karuse.



Ometi on julma peksu ohver valmis ajakuluka kohtuprotsessi uuesti ette võtma, et kord juba süüdimõistetud nelik karistuseta ei pääseks.



“Mis seal ikka. Teen kohtu uuesti läbi. Mina olen peksjad kord ära tundnud. Minu poolt midagi ei muutu,” lausus Karuse. “Peksjad peavad saama oma karistuse.”



Ärimees Karuse peksmise süüasja uut algusaega ega uut kohtu koossseisu ei ole veel paika pandud, sest 24. novembril Tallinna ringkonnakohtus tehtud määrusel on edasikaebeaeg kümme päeva, alates määruse kättetoimetamisest menetlusosalistele.



“Kui see aeg läbi saab ja kaebust ei esitata, jõustub ringkonnakohtu määrus ja toimikud saadetakse Pärnusse tagasi,” selgitas Pärnu maakohtu pressiesindaja Elo Kirsipuu.



Oktoobris mõistis Pärnu maakohus Indrek Niidu (27) ja Ivar Närepi (21) 11 kuuks ning Aimar Tõntsi (27) ja Allan Lebedevi (28) 10 kuuks vangi. Peale selle mõistis kohus nelikult solidaarselt kannatanu Allain Karuse kasuks välja 80 000 krooni moraalse ja ligi 18 000 krooni varalise kahju katteks.



Kohus langetas Närepi suhtes kohtuotsuse tagaselja, sest ta hoiab alates mullu oktoobrist kohtupidamisest kõrvale. Tema suhtes on tehtud Euroopa vahistamismäärus, mille alusel ta Euroopa Liitu saabumisel vahistatakse. Närep viibib teadaolevalt Tais.



Süüdistatavate advokaadid Andres Simson, Avo Pärmann, Janek Valdma ja Andrus Repnau taotlesid oma kaitsealuste õigeksmõistmist avaliku korra raske rikkumise süüdistuses, sest nende väitel ei olevat mehed kedagi peksnud ega isegi viibinud peksmise juures. Kõik neli süüdistatavat on kategooriliselt eitanud peksmist, kuigi kannatanud ja tunnistajad nad ära tundsid.



Süüdistuse järgi sõitis nelik 2007. aasta 4. augusti hilisõhtul Audi A6ga Pärnus ööklubi Sunset juurde piiratud territooriumile, kuhu sisenemiseks neil luba puudus. Sealsamas abikaasa ja tütrega jalutanud ärimees Allain Karuse tegi meestele selle kohta suulise märkuse, mispeale nood räige sõimu saatel noomijale kallale tungisid ja ta läbi peksid.



Kohtupidamine nelja süüaluse üle algas Pärnus eelmise aasta mai lõpus, kohtuotsuseni jõuti tänavu oktoobri alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles