Matusebüroo avas tavanditalitusteks kabeli

Andris Tammela
, 24tundi tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Matusebüroo Viimne Tee juhataja Maie Rohumägi näitas eile värskelt Sillutise tänaval avatud kabeli tavanditalituse ruumi, mis erineb matusemajast nagu päev ööst.
Matusebüroo Viimne Tee juhataja Maie Rohumägi näitas eile värskelt Sillutise tänaval avatud kabeli tavanditalituse ruumi, mis erineb matusemajast nagu päev ööst. Foto: Ants Liigus

Pärnus tegutsev matusebüroo Viimne Tee avas Sillutise tänaval asuvas hoones kabeli, milles on surnute hoidmiseks külmkamber, pesuruum ja tavanditalituseks mõeldud saal.


Viimse Tee juhataja Maie Rohumägi teatel ehitas firma täismatuseteenust pakkuda võimaldava kabeli välja, sest Paide maanteel asuv matusemaja on ülimalt trööstitus olukorras.



“Ehitasime kabeli välja, et pakkuda kliendile kvaliteetset teenust,” ütles Rohumägi. “Matusemaja on kütmata, laguneb, siin on vastupidi soe ja hubane. Meie jaoks on peamine, et kadunuke saadetaks ära väärikalt, Paide maanteel asuvas matusemajas seda kahjuks teha ei saa. Reedel on meil esimene suurem matus, vaatame, kuidas inimesed uue koha vastu võtavad.”



Vana haigla kõrval asuvas hoones, kus kunagi asus kohtumeditsiinilabor, on mõnikümmend inimest mahutava tavandisaali kõrval ka külmkamber ja surnute pesemise ruum.



Kabeli eile sisseõnnistanud Eliisabeti koguduse õpetaja Enn Auksmanni arvates on sellist väiksemat ruumi matusetalitusteks kindlasti Pärnus vaja.



“Matusemaja on üsna õnnetu koht. Omalgi on hakanud seal matuseteenistuse ajal jalad külmetama,” nentis Auksmann. “Usun küll, et on olukordi, kus inimesed vajavad sellist väiksemat matuseteenistuse ruumi. Põhiline on see, et selline koht on tavanditeenistusteks olemas.”



Kirikuõpetaja lisas, et pealekauba sobib kabel majja, kus tegutses kunagi kohtumeditsiinilabor. “Väga kurb oli näha seda hoonet tühjana seismas, hea, et ta leidis sellise otstarbe,” ütles Auksmann.



Pärnu linnavalitsuse avalike suhete nõuniku Maria Murakas-Ollo teatel on erainitsiatiiv linnas matuseteenuste paremaks pakkumiseks igati teretulnud.



“Paide maantee ääres asuv matusemaja jääb praegu sellisesse seisukorda, nagu ta on,” ütles Murakas-Ollo. “Majandusosakond kavatseb korraldada järgmisel aastal uue konkursi matusemajale rentniku leidmiseks.”



Eelmine linnavalitsus üritas leida enampakkumisel matusemajale rentnikku, kes ehitaks välja kompleksi matusetalituste korraldamiseks ja krematooriumi, kuid konkurss kukkus kahel korral läbi.



Murakas-Ollo kinnitusel loobub linn suure tõenäosusega uuel konkursil krematooriumi ehitamise nõudest ja leevendatakse ka konkursitingimusi.



Praegu haldab matusemaja OÜ Vinuk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles