Ligi: Pärnu puhul on tegemist vastutustundetusega

Veste Roosaar
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahandusminister Jürgen ligi.
Rahandusminister Jürgen ligi. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Rahandusminister Jürgen Ligi sõnul on Pärnu eelmised linnajuhid käitunud vastutustundetult, võttes linnale veel lisakohustusi olukorras, kus kulude katmiseks eelarveraha niigi nappis.


"Kriis ei ole jätnud puutumata kedagi, kuid Pärnu puhul tuleb rääkida otsesest vastutustundetusest. Viimane näide on oluliste lisakohustuste allkirjastamine juba lahkuva linnavalitsuse poolt olukorras, kus olid kuhjunud kümned miljonid maksmata arveid, rääkimata üle lubatu võlakoormast," ütles Jürgen Ligi

ERRi uudisteportaalile

.



Ligi jutu järgi ei saa rahandusministeerium praegu veel Pärnule saneerimistoetust lubada ja seda ka mitte kaaluda, sest enne peab linn selleks ametliku pöördumise tegema.



"Küsimise juurde peab kuuluma finantsplaan, mis räägib kulude olulisest vähendamisest. Et sellise potentsiaaliga linn saneerimistoetust sisuliselt vajab, ei söanda ma praegu kinnitada," märkis Ligi.  



Ligi ütlust mööda ei ole omavalitsuste üldine rahaline seis drastiline, suuremaid raskusi on vaid üksikutes omavalitsustes.



"Eelarvekäitumistes on erinevused olnud suured ja probleemide korral on need valdavalt enda tekitatud. Riiki süüdistada oleks siin ebaõiglane, sest valitsus asus oma kulusid piirama märksa kiiremini ja ulatuslikumalt ning lõi samas saneerimis- ja tulubaasi toetuse meetmed enamkannatanud omavalitsustele," kinnitas ta.



Ligi märkis, et omavalitsuste eelarvete kasvav tasakaalustamatus ei ole ministeeriumi jaoks uudis, kuid esimest korda on hakatud seda jõuliselt piirama.



"Nägemata nende võlakoormasse liituvate isikute hetkeseisu, söandame siiski prognoosida, et suuri üllatusi nende defitsiit aasta kokkuvõttes ei too. Küll aga on riik pidanud eeskätt suuremate ja jõukamate omavalitsuste defitsiidi tõttu mujalt rohkem kulusid kärpima," lisas rahandusminister.



Pärnu linnapea Toomas Kivimägi on teavitanud rahandusministeeriumi ohust, et tõenäoliselt tuleb linnal taotleda järgmise aasta eelarvekulude katteks riigilt 20-30 miljonit krooni saneerimistoetust. See tähendaks linna saneerimiskava koostamist ja omavalitsuse eelarve minekut sisuliselt riigi kontrolli alla.



Pärnu linnavolikogu esimehe Cardo Remmeli väitel üritatakse leida linnaeelarves haigutava augu täiteks ka muid võimalusi, kuid kui neid ei leita, on saneerimine paratamatu lahendus. Remmeli sõnul vastutab linna rahanduse sellisesse seisu jõudmise eest eelkõige keskerakondlase Mart Viisitamme juhitud eelmine linnavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles